Vyhynulá želva nikdy neexistovala

5. duben 2013

Na seznamu druhů, které vyhynuly na Seychelách, najdeme želvu pelusii seychelskou. Podle nové studie ale tento druh nemohl vyhynout, protože vůbec neexistoval.

Ostrovní druhy želv jsou jednou z nejohroženějších skupin obratlovců a mnohé z nich už vinou člověka navždy zmizely. Až dosud se zdálo, že je to i případ endemické sladkovodní želvy pelusie seychelské (Pelusios seychellensis), která byla popsána v roce 1906 a na červeném seznamu IUCN je uvedena jako vyhynulá. Tento druh je známý podle pouhých tří exemplářů, které byly získány na konci 19. století a dnes jsou uchovávány v muzeích v Hamburku a ve Vídni. Žádný další už navzdory rozsáhlému pátrání nebyl objeven.

Právě z vídeňského exempláře nyní vědci ze Zoologického muzea v Drážďanech a Přírodopisného muzea ve Vídni izolovali DNA. Výsledky analýzy ukázaly, že pelusie seychelská nikdy neexistovala – exemplář, který byl za ni považován, je ve skutečnosti pelusie hnědá (Pelusios castaneus), která se hojně vyskytuje v západní Africe. O podobnosti mezi želvami ze západní Afriky a Seychel odborníci vědí už dlouho. Za odlišné druhy je považovali především kvůli velké geografické vzdálenosti.

Pelusie hnědá (Pelusios castaneus)

Pelusie seychelská také není jedinou želvou, která byla odebrána ze seznamu původních seychelských druhů. Podobný osud potkal i pelusii tmavou (Pelusios subniger). V loňském roce stejný tým vědců prokázal, že ve skutečnosti byla na Seychely zavlečena lidmi.

Zdroj: ScienceDaily, PLOS ONE

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio