Vůbec první jachta na světě doplula k Antarktidě. Členem expedice Selma je i Čech

13. únor 2015

Plachetnice Selma se navždy dostala do dějin vědy. Po necelém měsíci plavby dorazila do Velrybí zátoky v Rossově moři u Antarktidy. Tak daleko na jih se kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám zatím žádná z jachet nedostala.

Je to místo, z kterého kdysi vyráželi na průzkum Antarktidy slavné expedice například Roalda Amundsena nebo sira Ernsta Shackletona.

GPS navigace Selmy ukazuje 78 stupňů a 43 minut. Expedici tvoří Poláci a jeden Čech Dušan Jamný.

Zato Jaroslav Žák z Českého antarktického polárního fondu se dá označit za člena posádky na telefonu, protože je se Selmou v pravidelném spojení.

„Došlo k vytvoření světového rekordu všech plovoucích plavidel. Je to výborná reprezentace České republiky a Polska v zahraničí, ale i jistí propagace Českého antarktického polárního fondu,“ neskrýval radost v Ranním Plusu.

Podmínky na lodi byly, jsou a ještě budou velmi obtížné. Jachtu v polovině ledna postihla první bouře v Tasmánském moři. Boční vlna se převalila přes kokpit. Následky „odnesly“ naštěstí jen potraviny.

Selfie polsko-české posádky jachty Selma. Jediný Čech Dušan Jamný je vpravo nahoře

„Musíme si uvědomit, že jsou to velmi extrémní podmínky, kdy je mlha a sněží. Dochází k systému plánování strážních služeb, které se skládají ze tří osob: kormidelník, tzv. oko, člověk zodpovědný za hledání možných překážek na moři a jeden člen v pohotovosti. Posádka se musí neustále soustřeďovat, analyzovat satelitní snímky v nepříznivém počasí. Kormidelníci používají kukly, lyžařské brýle a podobně. Nastává práce s plachtami a začínají těsné manévry mezi skupinami ledu,“ popisuje Jaroslav Žák.

Podle něj se teď, v cíli cesty, členové posádky rozdělili.

„Část by měla vystoupit na pevninu, část zůstat na lodi, kde by potom měli zůstat zhruba do konce února. Pak musí rychle zpět, protože dochází k zamrzání.“

Český rozhlas Plus sleduje expedici Selma dál. Informace najdete ve vysílání, na webu a sociálních sítích.

autoři: mvo , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.