Vraždit mimozemšťany je zábava, neozvou se, říká František Kotleta alias Leoš Kyša

29. prosinec 2020

Františka Kotletu alias Leoše Kyšu mají fanoušci akční sci-fi a fantasy literatury za nekorunovaného krále české akční školy a oceňují mimo jiné jeho poutavé scény plné násilí a sexu, které jsou psané s nadsázkou. „Mě to baví. Je to zábava, papírové násilí. Teče v tom papírová krev. Je to spektakulární, ale není to drásavé, lidé z toho nemají trauma,“ říká v Hovorech Kyša.

„Proto si vybírám často terče, které můžete zabíjet, aniž by to někomu ublížilo. Zabíjení mimozemšťanů, kteří vtrhli na planetu Zemi, je o to více zábavné, že se žádní neozvou. A myslím, že čtenáři ocení, že je to odreagování. Píšou mi, že je to pro ně vypínač myšlenek,“ vysvětluje Kyša.

Kromě spisovatele je znám jako dlouholetý novinář, člen spolku Sisyfos a pravoslavný křesťan. „Nejsem brouk Pytlík, hrozně nerad bych jím byl. Můj příběh je trochu až americký, jsem kluk ze Sudet, z malé vesnice jménem Dvorce u Bruntálu,“ vypráví.

Proč je členem spolku skeptiků a jaké v něm má cíle? Poslechněte si Hovory.

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.