Vražda Valída Ajdu

14. červen 2007

Bejrútem dnes prošel průvod tisíců lidí. Vyprovázeli na poslední cestě poslance Valída Ajdu, zavražděného ve středu pozdě odpoledne. Ajdu právě odjížděl ze sportovního areálu jednoho z předních fotbalových klubů, když v blízkosti jeho automobilu explodovala ukrytá nálož, která zabila nejen jeho, ale také jeho syna, dva tělesné strážce, a dalších šest náhodných kolemjdoucích.

0:00
/
0:00

Prsty libanonských vládních představitelů okamžitě ukázaly na Sýrii. Valíd Ajdu byl předním představitelem proti-syrsky orientovaného Bloku budoucnosti Saada Harírího. Konec konců i Harírího otec Rafík Harírí byl před dvěma lety zavražděn podobným způsobem. Včerejší nálož vážila 80 kilogramů a byla odpálená na dálku. Obojí nese rukopis tajné služby, která, na rozdíl od většiny soukromníků, může sehnat tak velké množství výbušniny, nenápadně s ním manipulovat a pak na dálku spolehlivě odpálit. Sám fakt, že nešlo o sebevražedný útok, ukazuje tímto směrem. Sýrie ovšem, podobně jako případě vraždy Harírího, jakoukoli vinu popřela a atentát odsoudila.

Vražda Valída Ajdu ovšem bezesporu dále komplikuje postavení protisyrské prozápadní vlády premiére Siniury. Její těsná většina v parlamentu se dále zmenšila. Jeden z ministrů dokonce tvrdí, že provládní poslanci jsou systematicky fyzicky odstraňováni, aby nakonec vláda mohla padnout. Opozice, většinou prosyrsky orientovaná, už ostatně dávno tvrdí, že současná vláda není legitimní a musí odejít od moci.

Na počest Sudovy smrti byly dnes zavřeny školy, úřady, banky i obchody. Už včera se před domem mrtvého poslance srotil rozlícený dav, který pálil pneumatiky a provolával nepřátelská hesla. Velmi zlobnou atmosféru měl i dnešní pohřební průvod asi dvou a půl tisíce lidí. Lidé spílali prosyrskému prezidentu Libanonu Lahúdovi, a volali po pomstě na syrském vládci Bašáru Asadovi.

Včerejší atentát byl už šestou vraždou protisyrského aktivisty. Odstranění významného vůdce Rafíka Harírího v únoru roku 2005 odstartovalo u části libanonské společnosti aktivní odpor proti syrské okupaci jejich země. Ta nakonec musela z Libanonu odejít, i když se odchodem, který proběhl pod mezinárodním nátlakem, nikdy nesmířila. Každá další vražda tohoto typu, která se od té doby v Libanonu odehrála, toto napětí zvyšuje, a bude tomu tak i tentokrát.

Libanonský premiér Fuad Saniura vyzval ke schůzce představitelů ostatních arabských států. Obrátil se na Ligu arabských států, Egypt, Saúdskou Arábii, a také Kuvajt, Katar a Spojené arabské emiráty. Jejich mezinárodně politické i finanční váhy hodlá využít proti Sýrii. Jeden z předních představitelů protisyrsky orientovaného bloku Saad Harírí dokonce nazval Sýrii "teroristickým režimem" a vyzval k jejímu hromadnému bojkotu ze strany ostatních arabských sousedů.

K atentátu došlo v době zesíleného napětí v Libanonu. Během několika týdnů po celé zemi explodovala řada náloží, při nichž zahynulo několik náhodných obětí. Tyto výbuchy možná souvisejí s napjatou situací v palestinském uprchlickém táboře Nahr Bárid. Tam už se libanonské armádě několik týdnů nedaří zpacifikovat povstaleckou skupinu Fatah-al-Islám, která se na území tábora zabarikádovala. Při těchto bojích zahynulo již téměř 150 lidí. Na začátku nebylo jasné, kde se bojovníci Fatah-al-Islámu vzali, ale dnes už o nich libanonská vláda hovoří jako o syrských agentech. Například libanonský premiér Saniura je nazval "gangem poslaným přes hranice", čímž jasně naznačil, že se domnívá, že i krize v táboře Nahr al Bárid je uměle vyvolaný problém, který má destabilizovat Libanon.

Je pravda, že boje v Nahr al Báridu a vražda Valída Ajdu se časově překrývají s posledními kroky, které vedly k ustavení mezinárodního tribunálu, který by měl vyšetřit zmíněnou dva roky starou vraždu Rafíka Harírího. V Libanonu se všeobecně předpokládá, že tuto vraždu má na svědomí Sýrie, nebo přinejmenším její libanonští pomocníci. V každém případě prosyrské síly v Libanonu dělají vše pro to, aby k ustavení tribunálu nedošlo. To se však zřejmě nepodaří.

Ajdú byl usmrcen tři dny poté, co vešla v platnost rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jež povede k ustavení zmíněného tribunálu. Libanonští soudci už začali vybírat dvanáct právníků ze svých řad, kteří budou tribunálu dáni k dispozici. Ve vazbě je devět podezřelých, ale pokud je pravda, že Harírí byl zavražděn na příkaz z Damašku, pak ty největší a nejdůležitější ryby jsou a také zůstanou mimo dosah soudu.

Než tribunál zasedne, a také během jeho práce, se však nedá očekávat uklidnění. Libanonská armáda i mezinárodní pozorovatelé se shodují na tom, že přes hranice se Sýrií do země nerušeně proudí zbraně i muži, připravení se zamíchat do šarvátek s tamní armádou, kdykoli to bude potřeba. Brzy budou mít příležitost - v Libanonu se bude volit prezident, a Sýrie udělá vše pro to, aby se do této funkce dostal její člověk, ambiciozní libanonský generál Michel Aún.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.