Vrátní nebo lidé na homeoffice se až na výjimky testovat nemusejí

18. leden 2022

Testovat se musí všichni zaměstnanci ve firmách, úředníci na úřadech, jednatelé společností, členové představenstev. Podstoupit test musí i ti, pracují na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti, tedy takzvaní dohodáři. Všichni bez ohledu na to, jestli jsou po ukončeném očkování, nebo prodělaném covidu. Antigenní test absolvují dvakrát týdně, následující test musí být proveden nejdříve třetí den po předchozím.

Ve zdravotnictví a sociálních službách jsou pravidla jiná: Testují se jednou týdně jen ti, kteří nejsou očkování nebo covid neprodělali.

Pokud jsem otestován u prvního zaměstnavatele, tak už u druhého nemusím.
Michal Bartoš

Jsou ale i výjimky, a to u lidí, kteří do zaměstnání docházejí, ale v té práci se s nikým jiným nesetkávají.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl jako příklad vrátné, kteří pouštějí automobily do garáží nebo dvora. Jsou v uzavřené místnosti, takže s nikým nepřicházejí do přímého kontaktu.

Homeoffice a testování? 

Testovat se nemusejí ani ti, kteří pracují doma na homeoffice. Pokud by ale museli do práce třeba jen na jedinou schůzku, už se otestovat musejí.

U živnostníků pak vždy záleží na konkrétním případu – pokud pracujete sami v dílně, testovat se nemusíte. Pokud ale pojedete k zákazníkovi, a setkáte se s ním osobně, pak už podle hygieniků otestovaní být musíte.

Čtěte také

Nemusí vždy jít o testování antigenním testem, protože se lidé mohou prokazovat  i negativním PCR testem, který není starší než 72 hodin. Stejně tak i negativním antigenním testem, který není starší 24 hodin. Musí být ale proveden u poskytovatele zdravotních služeb.

„Je celá řada lidí, kteří mají více pracovních poměrů, nebo nějakých obdobných dohod u více zaměstnavatelů, tak tam je to tak, že v momentě, kdy jsem otestován u prvního zaměstnavatele, tak se už nemusím podrobit testování u toho druhého. Nicméně – jsem pak provedené testování povinen doložit,“ popisuje postup Michal Bartoš, ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje, který je zároveň členem Národního institutu pro zvládání pandemie. Potvrzení by mělo obsahovat datum testu a jméno firmy.

Pokud pracujete sami v dílně, testovat se nemusíte.

Pokud se zaměstnanec testovat odmítne, musí ho zaměstnavatel nahlásit příslušné hygienické stanici. Takový člověk pak musí po celou pracovní dobu nosit respirátor, od ostatních dodržovat odstup 1,5 metru a stravovat se na odděleném místě.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Zaměstnavatelé musí každý pozitivní test zanést do online systému na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Prostřednictvím formuláře mohou zaměstnavatelé požádat i o vystavení neschopenky pro svého pracovníka. V případě karantény a neschopenky pak člověk dostane potvrzovací sms zprávu.

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravil Ondřej Vaňura.

Spustit audio

Související