Volocopter – první elektrická helikoptéra

26. listopad 2013

Německá firma e-volo provedla první letové zkoušky elektrické multirotorové helikoptéry Volocopter VC200, určené k dopravě dvou lidí.

Její zvláštností je fakt, že místo jednoho velkého vertikálního rotoru ji ve vzduchu drží 18 malých a symetricky rozmístěných rotorů. Konstrukčně se tedy podobá malým robotickým multirotorům a zřejmě se jedná o vůbec první elektrickou helikoptéru pilotovanou lidmi.

Helikoptéra Volocopter VC200 pojme dva pasažéry. Konstruktéři ji zatím vyzkoušeli jen bez posádky, v režimu dálkového řízení. Při zkouškách vzlétla devětkrát, dosáhla maximální výšky 22 metrů a celkově byla ve vzduchu po dobu asi 20 minut. Cílem firmy e-volo je ve velkém vyrábět a prodávat lehké elektrické „multikoptéry” jako ekologický a bezpečný prostředek rychlé individuální dopravy na kratší vzdálenosti. Na konci vývoje by měla být helikoptéra Volocopter schopna létat rychlostí 100 kilometrů za hodinu, dosáhnout výšky téměř 2 kilometrů, unést asi 450 kilogramů a zůstat ve vzduchu po dobu jedné hodiny.

Kromě nepatrné míry znečištění ovzduší potěší uživatele této elektrické helikoptéry také její malá hlučnost a minimální míra vibrací oproti běžným helikoptérám s jedním velkým rotorem a spalovacím motorem. Větší počet rotorů také významně snižuje riziko pádu při selhání některých rotorů - stále jich bude pravděpodobně dost pro bezpečné přistání. Kromě toho má Volocopter navíc k dispozici nouzový padák.

Zdroje: Phys.Org, e-volo, CNet, Wired, Flying,

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio