Vojtěch Kotek: Proměnu z nesmělého chlapíka doma ve svůdce mezi lidmi prožívám denně, lidi to chtějí

7. červenec 2021

Herec a režisér Vojtěch Kotek ztvárnil na pražské Letní scéně Musea Kampa postavu mladého Jana Wericha. I když byl pro něj tento klasik českého divadla modlou, musel ho „sundat z piedestalu“ a uvědomit si, že je to člověk z masa a kostí. „Všichni, kdo Wericha znali, mi řekli, ať se ho hlavně nepokouším hrát. Představení je poctou jemu, není to naše verze Wericha, ale pokus o nastínění jeho života,“ říká k inscenaci, ve které vystupuje spolu s Václavem Koptou.

S Koptou, který ztvárnil postavu Wericha ve zralém věku, se domluvili na několika detailech, které budou dělat podobně. Nepouštěli se do karikatury ani podobenství, ale zkusili dát něco ze sebe, přibližuje Kotek.

Čtěte také

Vojtěch Kotek pozval na premiéru Zdeňka Svěráka i Jiřinu Bohdalovou, s nimiž si o ztvárnění Wericha před premiérou povídal.

„Zdeněk říkal, že je to krásná pocta, která na Kampu určitě patří. Byl jsem rád, že tam Zdeněk byl, i proto, že tam už nemohl být můj táta. Hodně to pro mě znamenalo, že jsem ho tam mohl mít jako zvláštní dozor a určité propojení s tátou. Vím, že by byl táta pyšný, že tu roli dělám.“

Václav Kotek byl český divadelník, herec i manažer Divadla Járy Cimrmana, kde působil vedle Zdeňka Svěráka. A právě Svěrák nedávno půjčil Vojtěchu Kotkovi sešit s poznámkami, které si kdysi zapsal po setkání s Janem Werichem.

Jednou po představení Divadla Járy Cimrmana Němý Bobeš totiž Svěrák doprovodil Jana Wericha domů na Kampu, údajně se spolu i vyčůrali do Vltavy. A Svěrák poté, co přišel domů, sepsal, co Werich říkal.

U Cimrmanů jako doma

V Divadle Járy Cimrmana hraje i Vojtěch Kotek, a to s projektem Synové pomáhají otcům. 

„Do toho divadla jsem chodil od malička. Tam jsem pochopil, co divadlo je a co vůbec chci v životě dělat. Když pak Zdeněk přišel s nabídkou hrát s nimi, přišlo mi to trochu nepřístojné, protože už jsem měl rozjetou svoji kariéru, která byl poznamenaná Snowborďáky, a říkal jsem si, že se k tomu nehodím. Ale když jsem pak s nimi hrál, poprvé jsem se na jevišti cítil jako doma.“

Role jen pro tento věk

V roce 2015 debutoval Kotek jako režisér filmu Padesátka. Další režisérský počin ale právě teď neplánuje. „Táhne mě to k tomu, ale má to svůj čas,“ říká s tím, že v přípravách je velmi náročný.

Čtěte také

„V životě jsem si tím osahal novou věc. Vždy jsem všechno plánoval a měl všechno rozmyšlené. Poslední dva roky mi ukázaly, že život se nedá naplánovat. Tak čekám na to, kam mě to zavane.“

Teď naopak prožívá období, kdy má štěstí na role, které byly pro něho předtím nedostupné. „Role, které dostávám, jsou ojedinělé tím, že je dostáváte jen v tomto věku – a pak už jsou zase jiné. Takže jsem si řekl, že se do režírování nebudu nutit.“

Přidaná hodnota toho, proč si člověka obsazujete, je, že má nějaké know-how, svoji přirozenost, kterou do toho chce vtělit.
Vojtěch Kotek

Jedna z nových rolí, kterou má Kotek čerstvě za sebou, je ta v komedii Betlémské světlo. Autoři filmu, tedy scenárista Zdeněk Svěrák a režisér Jan Svěrák, ocenili, že během natáčení přicházel s vlastními nápady.

„Není to něco, co by bylo ojedinělé, dělá to spousta herců. To je ta přidaná hodnota toho, proč si člověka obsazujete, že má nějaké know-how, svoji přirozenost, kterou do toho chce vtělit,“ přibližuje Kotek.

Ve filmu se jeho postava mění z nesmělého muže v sebevědomého svůdce. „Takovou proměnu zažívám prakticky denně. Když přijdu domů, tak jsem nesmělý chlapík, a když jdu mezi lidi, tak se musím tvářit jako charismatický svůdce, protože to po mně pořád někde chtějí,“ směje se Kotek. 

Jak se mu spolupracuje s Terezou Ramba? Poslechněte si celé Hovory, Vojtěcha Kotka se ptá Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , sch
Spustit audio

Související