Vojenských prokurátorů se báli všichni, říká o nejvyšším státním zástupci Střížovi poslanec Benda

13. červenec 2021

Vláda bez dlouhých diskusí schválila na návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) do čela nejvyššího státního zastupitelství Igora Stříže. Premiéra Andreje Babiše (ANO), který měl k adeptovi na uprázdněné místo po Pavlu Zemanovi výhrady, podle Benešové přesvědčilo osobní setkání. „Vůbec se předtím neznali. A když někoho neznáte, je těžké ho hodnotit. Takže si ho vyzpovídal a vysvětlili si řadu věcí,“ domnívá se.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Marie Benešová hodnotila zejména odvedenou práci svého kandidáta. Jeho členství v komunistické straně nebo funkce vojenského prokurátora byly jen záležitostí několika měsíců, tvrdí.

Právě předlistopadová minulost Igora Stříže je ale trnem v oku opozici. „Pokládám to za facku do tváře demokratických poměrů,“ hodnotí vládní volbu poslanec a předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS).

Čtěte také

„Tuto volbu jsem ze strany paní ministryně pokládal za naprosto chybnou. Je zcela neadekvátní, abychom v situaci třicet let po revoluci stále všude dosazovali bývalé stranické kádry,“ je přesvědčen občanský demokrat.

A připomíná, že postavení vojenských prokurátorů nebylo za minulého režimu ledajaké. „Šlo o zvláštní sortu lidí, kterých se báli úplně všichni. Nešli tam lidé, kteří si od života představovali, že se k ostatním budou chovat slušně.“

Spojení s Ivo Ištvanem?

Poslanec ODS Marek Benda

Také pokud jde o porevoluční příběh Igora Stříže, má Benda zásadní připomínky. Poukazuje třeba na jeho spojení s vrchním státním zástupcem olomouckého zastupitelství Ivo Ištvánem.

Podobné výhrady jsou ale podle Marie Benešové úsměvné. Kritika olomouckého státního zastupitelství je v tomto případě dědictvím let minulých, říká.

Čtěte také

„Pan Benda je odpůrce Olomouce od té doby, co má pocit, že olomoučtí státní zástupci jim položili vládu Petra Nečase v roce 2013. Ale ono to bylo trošku jinak… Měl by na to koukat střízlivěji.“

Publicista a komentátor dění v justici Tomáš Němeček je k Igoru Střížovi smířlivější než Benda. A upozorňuje na to, že se nový nejvyšší státní zástupce během své polistopadové kariéry zachoval nejednou principiálně – a to zejména v kauzách týkajících se politiky.

Hosty byli:
Marie Benešová, za ANO, ministryně spravedlnosti
Marek Benda, ODS, předseda sněmovního ústavně právního výboru
Tomáš Němeček, publicista a komentátor dění v justici

Na rozdíl od Benešové ale nevnímá jako nepodstatné dění před rokem 1989 a v tomto směru je Střížova sebereflexe pramalá, tvrdí: „Zní to velmi bagatelizujícím způsobem, což mírně řečeno budí rozpaky.“

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Renaty Kropáčkové.

Spustit audio

Související