Vlastimil Válek: Nechte se co nejrychleji očkovat. Abyste neměli závažný průběh a nezemřeli

7. leden 2022
Výrok týdne

Na středeční tiskové konferenci vlády premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že se od úterý izolace nakažených koronavirem i karanténa jejich kontaktů zkrátí ze 14 na pět dní. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) pak veřejnost informoval, že všichni zaměstnanci budou od 17. ledna testováni dvakrát týdně antigenními testy.

Vyzývám všechny ty, kteří se mohou očkovat: Nechte se co nejrychleji očkovat, protože se očkujete, abyste neměli závažný průběh a nezemřeli. Jiná cesta není a funguje to i v případě omikronu.
Vlastimil Válek

Nový ministr zdravotnictví také řek:

Čtěte také

„Omikron je rychlá nákaza s rychlým nástupem, proto jsme přijali dvě opatření: Od úterý se zkrátí doba karantény a izolace na pět celých kalendářních dnů. Na toto bude navazovat opatření, které vstoupí v platnost 17. ledna a týká se testování všech zaměstnanců. (…) Všichni se budou testovat pomocí antigenních sebetestovacích sad. Dvakrát týdně nebo jednou za tři až pět dní. Pokud test vyjde pozitivní, odchází pracovník do karantény, a to na pět kalendářních dní.“

„Systém bude nastaven tak, že zaměstnavatel nahlásí jména pozitivně testovaných krajské hygienické stanici, a ta je zadá do systému, abychom měli přesný přehled šíření infekce. Kombinace těchto opatření nám umožní zkrátit karanténu, zkrátit dobu izolace, identifikovat všechny ty, kteří jsou potenciálně pozitivní a odeslat je do karantény, ochránit stát před kolapsem, v kombinaci s home office pak zajistit provoz,“ pokračoval Válek.

Veřejnost je informacemi zahlcena

„Informací je na nás zase poměrně hodně, ale i já mám problém stále sledovat, jestli platí PCR nebo antigenní test,“ říká Denisa Hejlová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „A za tu dobu, co je pandemie s námi, to moc dobře nepůsobí. Domnívám se, že veřejnost je zahlcena.“

Čtěte také

Nová vláda se ale opravdu snaží komunikaci řešit a nechtěla bych být příliš negativní v tom krátkém čase, co to měli možnost měnit,“ doplňuje Hejlová s tím, že moudřejší budeme na jaře.

Virolog Jiří Černý z České zemědělské univerzity by byl raději, aby karanténa byla ukončována aspoň negativním PCR testem. „Ale buďme realisté, taky bychom potřebovali dělat daleko víc testů. (...) Vláda se každopádně snaží následovat trend ze světa,“ dodává.

Podle predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) se dá na vrcholu vlny epidemie omikronu čekat až 50 tisíc nakažených za den a do nemocnic by mohlo mířit i  900 pacientů denně. V jeden den by tak mohlo být i 7 tisíc hospitalizovaných.

Celý Výrok týdne s Janem Burdou najdete v audiozáznamu. Hosty byli virolog Jiří Černý z České zemědělské univerzity a vedoucí Katedry marketingové komunikace a Public relations Denisa Hejlová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související