Vlak Paměti národa a Osvobození 70

Vítr, déšť, ohlušující rána hromu, vzdálený hukot vlaku. Do toho stadiónově huláká nacistický vůdce Adolf Hitler, jak Češi utlačují německé sousedy: „Německo musí zachránit své občany!“

Čechoslováci mobilizují. Z rádií se ozývá hlášení: „Každá osoba podle mobilizační vyhlášky nastupující do činné vojenské služby má nárok na jednu cestu zdarma…“

Čechoslováci chtějí bojovat. Milion mužů nastupuje ke svým posádkám. Slyšíme pochodování a zvláštní kovové klapání pásového vojenského stroje. Do toho vzdálený flašinet a zpívající ptáci někde v české vesnici.

Amplionový zvuk přenáší projev prezidenta Beneše po Mnichovské konferenci: „Za této situace jděte každý po své práci! To je to, co od vás vlast žádá…“

Nacisté obsazují české země, píše se 15. březen 1939: „Chceš vědět, jaké bylo počasí?! Chumelilo a pršelo. A Němci ve čtyři hodiny ráno stáli v Loděnicích pod okny.

Táta se podíval ven a povídá: ,Aha! Němci. Válka!‘“ hlubokým, rezonujícím hlasem vypráví Rudolf Bělohoubek, kterému otce a maminku před jeho zraky zavraždili v květnu 1945 zdivočelé Revoluční gardy a Vlasovci.

Plánek oslav Paměti národa – Osvobození70

Právě tak začíná patnáctiminutové zvukové pásmo, které budete moci od 8. do 22. května 2015 vyslechnout uvnitř dobytčího vagónu.

Silný emocionální zvuk doprovodí archivními filmy a dobové fotografie přenášené záblesky z pěti dataprojektorů na stěny uvnitř vozu.

Dobytčák instaluje nezisková organizace Post Bellum symbolicky u Vítězného náměstí v Dejvicích v Praze 6. Připomíná jím výročí 70 let od konce 2. světové války.

Vlak se stane srdcem rozsáhlé výstavy v ulicích Prahy (Praha 1, Praha 5, Praha 6). Dřevěné velkoformátové stojany představí kolemjdoucím 70 fotografií s příběhy válečných veteránů, odbojářů, přeživších nacistických a sovětských táborů ze sbírky Paměť národa.

Výstava začíná už od 1. května 2015. Vyvrcholením oslav v Praze se stane Koncert pro hrdiny.

Ústup Němců v Korunovační ulici

8. a 9. května 2015 se Dejvická ulice promění v hlediště, prostor pro vojenskou techniku, vojáky, hudbu, divadlo, filmy, besedy a přednášky.

U Dejvického nádraží bude stát velké podium, na kterém vystoupí např. Aneta Langerová, Wabi Daněk, a mnoho dalších.

Před podiem malá tribuna, kde usadíme válečné veterány, bývalé partyzány, přeživší holocaustu.

Starat se o ně budou dobrovolníci z armády a z Klubu přátel Paměti národa. Budete moci je pozdravit. Vstup je volný.

Koncert pořádají Post Bellum, Městská část Praha 6, partnery jsou Český rozhlas, Česká televize, Vojenský historický ústav, Ústav pro studium totalitních režimů.

Děkujeme Klubu přátel paměti národa, bez vás by to nešlo! Sledujte www.pametnaroda.cz. Zde se vše včas dozvíte.

Nedělní dokument z cyklu Příběhy 20. století představuje 10 strhujících válečných příběhů, které jsou součástí i oslav Paměti národa – Osvobození 70. Poslechněte si je kdykoli nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio