Vladimír Iljič slovem i písní

24. duben 2015

Vladimír Iljič Lenin – ve skutečnosti Uljanov – se narodil v roce 1870, a to 10. či 22. dubna (podle juliánského či gregoriánského kalendáře). Stál v čele „Velké říjnové socialistické revoluce“, která se uskutečnila – v listopadu.

Rodné město Vladimíra Iljiče se původně jmenovalo Simbirsk, ale později bylo na jeho počest přejmenováno na Uljanovsk - toto jméno nese dodnes.

Do dnešních dnů nebyl také Vladimír Iljič pohřben (na rozdíl od Stalina, jehož nabalzamované tělo bylo z mauzolea tajně v noci odstraněno) a o návštěvu jeho mauzolea je stále zájem...

V archivu Českého rozhlasu se nachází dlouhá řada záznamů spojených s jeho jménem.

Velké množství projevů z nejrůznějších oslav nejrozmanitějších výročí s ním spojených (nemalá část z nich je pouze v ruštině), komentáře – dílem neuvěřitelně nudné, dílem poučně nechutné – vzpomínky (autentické i reprodukované, komické i běžné) řady osobností i obyčejných lidí (včetně těch, kteří ho pouze na okamžik zahlédli), rozhlasové hry, nejrůznější pásma veršů i písní a řada dalším materiálů.

V pořadu zazní hlas Vladimíra Iljiče Lenina, ukázky z rozhlasových komentářů, projevů Klementa Gottwalda a Zdeňka Nejedlého, vzpomínek Maxima Gorkého, Antonína Zápotockého i bývalých českých rudoarmějců.

V pořadu také zazní řada ukázek z oslavných písní různých národů Sovětského svazu i naší domácí provenience, rovněž pak nefalšovaná normalizační leninská propaganda cílená na děti...

To vše a ještě mnohem více si kdykoli poslechněte nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.