Viry nemohou za chronický únavový syndrom

19. září 2012
Monitor

Nová a zatím nejrozsáhlejší studie nepotvrdila souvislost mezi retroviry a chronickým únavovým syndromem.

V posledních letech jsme se mohli setkat s protichůdnými výsledky studií, které se zabývaly chronickým únavovým syndromem. V roce 2009 američtí vědci prohlásili, že v organismu velké části pacientů je přítomen retrovirus označovaný zkratkou XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus), který se podobá viru myší leukémie. O rok později detekovali takzvaný polytropní virus myší leukémie (pMLV), což teorii o virovém původu chronického únavového syndromu podpořilo.

Jiné laboratoře však u pacientů známky infekce těmito retroviry nezjistily. Žádná z nich ale také nezkoumala dostatečně vysoký počet pacientů na to, aby se hypotéza dala spolehlivě vyvrátit. U mnoha lidí tak přetrvával názor, že příčinou chronické únavy jsou retroviry. Nová studie by však celý případ měla definitivně uzavřít. Zúčastnilo se jí téměř 300 lidí – 147 pacientů s chronickým únavovým syndromem a 146 lidí bez syndromu. Vědci jim odebrali krevní vzorky, v nichž tři různé laboratoře hledaly geny specifické pro viry XMRV a pMLV. Mimořádnou péči přitom věnovaly tomu, aby zabránily případné kontaminaci enzymů a chemikálií používaných při testování. Právě ty totiž mohly být důvodem pozitivních nálezů dřívějších studií.

A jaký byl výsledek? V žádném vzorku se nenašly žádné známky infekce některým ze dvou podezřelých retrovirů. Myší viry tak zůstávají myšími a příčiny chronického únavového syndromu budeme zřejmě muset hledat jinde.

Zdroj: mBio

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio