Vir evolučně pokročil. Vyvinul variantu se schopností prolamovat imunitu, říká k letní vlně covidu Dušek

21. červenec 2022

Počty nakažených covidem se začaly opět navyšovat. Důvodem je nová varianta omikronu BA.5, která způsobuje vysokou nakažlivost. „Omikron ty ostatní varianty vytěsňuje, má velkou schopnost nakazit zejména člověka, který prodělal infekci předchozími variantami,“ konstatuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Covid začal nezvykle nabírat na síle už v letních měsících. Podle Duška je důvodem nová varianta omikronu, která je mnohem nakažlivější než předchozí, ale za to má mnohem lehčí průběh. „I u lidí, kteří míří do nemocnic, tak se jejich průběh nepropisuje do hospitalizací na jednotkách intenzivní péče, byť ty počty mírně narůstají,“ udává.

Omikron se krom své vysoké nakažlivosti stal také ojedinělým úkazem. Respirační viry podle Duška bývají v takovýchto teplých letních měsících vždy utlumeny.

Čtěte také

„Toto je skutečně nový, evoluční krok viru, který vyvinul poměrně rychle další variantu, která má schopnost prolamovat imunitu. Je to poprvé, kdy opravdu vidíme něco jako letní vlnu,“ vysvětluje Dušek, podle kterého ale zdravotnický dopad v těchto letních měsících není stále tak dramatický.

Predikce na podzim jsou jasné ne-li zbytečné. Viry budou mít dobré prostředí pro jejich šíření, proto je téměř jisté, že přijde další vlna nákaz. Proto Dušek radí se před podzimem naočkovat druhou posilující dávkou.

„Pokud tady zůstane subvarianta omikronu, kterou tady máme teď, nebo omikron jako takový bez nějakých významných změn, tak proti němu bude jednoznačně fungovat velmi dobře očkování,“ vysvětluje.

Žádná opatření kromě očkování se nechystají

Od pondělí se začíná očkovat čtvrtou posilující dávkou. Ta je doporučená hlavně rizikovým skupinám, kam spadají lidé starší 60 let a lidé se zdravotními problémy. Nejdůležitější je právě ochrana proti těžkému průběhu nemoci. „Pokud se někdo dá naočkovat teď, tak bude minimálně osm měsíců chráněn proti těžkému průběhu onemocnění a o to nám jde,“ udává hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal.

Hosté:
Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS)
Josef Pavlovic, náměstek ministra zdravotnictví
Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEM
Jiří Černý, virolog České zemědělské univerzity

Na podzim se tedy předpokládá vývoj nových druhů omikronu a další masivní vlny nákazy. I přesto vláda zatím neuvažuje o povinném nošení roušek či jakýchkoliv jiných opatřeních.

„Pokud budeme v té nakažlivosti vlny omikron, tak vše zůstane v rovině doporučení. Samozřejmě situaci sledujeme i ze zahraničí a díky tomu, že jsou několik týdnů napřed, jsme schopni vyhodnocovat například, jak závažná může být další vlna z hlediska dopadu na zdravotní systém,“ uvádí náměstek ministra zdravotnictví za pirátskou stranu Josef Pavlovic.

Schopnosti Kentaura

Státní zdravotní ústav tento týden informoval, že v Česku se objevila nová subvarianta koronaviru s označením BA.2.76, která má blízko k subvariantě zvané Kentaur, před kterou zřejmě nechrání prodělání nemoci. Většinu testovaných případů ale nyní tvoří nakažlivější varianty omikronu BA.5 nebo BA.4.

Čtěte také

„Tyto varianty se odlišují celou dávkou nejrůznějších mutací, které potom mají ten efekt, že jsou více infekční, než byly původní varianty omikronu, a získávají schopnost překonávat imunitu, kterou získal člověk po prodělání infekce předchozími variantami koronaviru, hlavně tedy BA.1 a BA.2,“ vysvětluje virolog Jiří Černý z České zemědělské univerzity.

Zmíněná subvarianta Kentaur je podle něj schopná měnit svůj genom tak, aby zachoval klíčové biochemické funkce svých proteinů, které potřebuje k tomu, aby se úspěšně množil a infikoval hostitelské buňky. Naopak ale znemožňuje svým hostitelům vyvinout si proti němu stabilní dlouhodobou imunitní odpověď.

Poslechněte si celé Téma dne Renaty Kropáčkové.

Spustit audio

Související