Většina případů nakažených HIV je ze skupiny mladých promiskuitních gayů z Prahy, říká vedoucí AIDS centra

1. prosinec 2016

ROZHOVOR. Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS zaznamenala letos do konce října 257 nových případů. Nejčastěji se lidé nakazí při nechráněném sexu. O tématu jsme mluvili s Ladislavem Machalou z AIDS centra pražské nemocnice na Bulovce.

Jak si vysvětlujete tak enormní nárůst infikovaných? Jsou rizika nákazy v Česku podceňovaná?

Jsou podceňována lidmi, kteří se programově chovají velice rizikově. U nás se přenos HIV týká poměrně malé skupiny mladých mužů, kteří mají sex s muži a žijí v Praze nebo blízkém okolí, kteří se chovají velice rizikově a ví o tom.

Může i velká šance na dlouhý život s HIV přispívat k podceňování rizik nákazy?

Rozhodně. Typické je, že mě nový pacient ujišťuje, že už máme na HIV výborné léky. A pokud je prý nemáme teď, budeme je mít v brzké době. Já to tak úplně nevidím, ale při té první návštěvě jim to nevymlouvám. Každopádně si myslím, že tam určité podceňování probíhá.

CItace: Je nutné si uvědomit, že programy zdravotní výchovy mají velikou setrvačnost, takže když se dnes intenzivně začne, první výsledky se dostaví až po několika letech. Ladislav Machala

Takže byl AIDS dříve větší „strašák”?

Ano. K tomu přispělo snížení úrovně zdravotní výchovy, prostředky na ni během deseti let klesly ze třiceti milionů korun na tři. Povědomí o tom, že AIDS je infekce, která je nebezpečná, se trochu vytratilo.

Co se s tím dá dělat?

Zase se tomu věnovat. Ministerstvo zdravotnictví začalo prostředky na zdravotní výchovu od minulého roku opět zvyšovat, takže tam teče více peněz. Je ale nutné propagaci lépe zacílit právě do rizikových skupin, což jsou u nás promiskuitní mladí homosexuální muži. To bude samozřejmě vyžadovat nějaký psychologický a sociologický výzkum, aby se zjistilo, jakým způsobem k nim to poselství dostat.

Další skupiny obyvatel jsou snad mimo riziko?

Ne, to jistě ne. Chválím to, že se v rámci sexuální výchovy na školách podává dětem také informace o infekci HIV, ale to není ta vysoce riziková skupina. Naprostá většina našich případů je ze skupiny mladých promiskuitních gayů z Prahy, čili ta message by mělo cílit především do této skupiny, alespoň v současné době.

Statistiky napoví, ale dá se nějak odhadnout, kolik je ve skutečnosti v Česku nakažených HIV?

Na to existují modely, které mapují situaci pro danou populaci. Odhady jsou samozřejmě jiné pro střední Afriku a pro střední Evropu. U nás víme o asi 2500 lidech s virem HIV, kteří byli diagnostikováni. Na základě různých modelů se dá říci, že jich bude v České republice žít asi jednou až jeden a půl krát tolik, to znamená dohromady mezi 3500 až 4000 případů.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.