Vetchý je ve Výjimečném stavu skvělý, ale Dyková boží, myslí si režisér Hřebejk

15. říjen 2024

Nový snímek Výjimečný stav byl prý pro režiséra Jana Hřebejka splněným snem. „Ano, ale s tím splněným snem jsem to myslel tak, že jde o komedii, ze které žánrově nic nevybočuje. Říkám tomu: ,Zavřou se dveře, otevřou se dveře.‘ To udělat je vlastně hodně těžké – tak, aby to ,odsýpalo‘. Když se to zastaví, je těžké znovu ,nahodit‘ rychlost,“ říká.

„Takže to byla spíš výzva než sen,“ doplňuje režisér Hřebejk v pořadu Hovory.

Čtěte také

Film popisuje hlavně vztahy, žárlivost a také dezinformace. „Nešlo o samotné dezinformace, ale o to, proč je tak těžké se v nich vyznat,“ vysvětluje.

„Dezinformace mají v sobě to nebezpečí, že pojetí o tom, co je a co není skutečnost, a co je a co není důležité, nebo co je třeba věrohodné médium a co je z principu třeba tzv. brát s rezervou. Tohle je komplikované poznat. To také náš film ukazuje. Přestože je to legrace, ukazuje tyto problémy s veškerou vážností,“ naznačuje Hřebejk s tím, že tak chtěl ukázat, jak moderní technologie někdy pomáhají skutečnost spíš maskovat.

Vetchý a Dyková

Režisér také nešetří chválou na adresu herců v hlavních rolích – Ondřeje Vetchého a Tatiany Dykové. „Při vší úctě k Ondrovi, který je tam opravdu skvělý, ale ten film táhne Táňa, která je tam boží,“ zdůrazňuje.

Výjimečný stav je zasazený do prostředí Českého rozhlasu. Nedávno někdo žertoval, že to, co film Vlny vystavěl, Hřebejkův film zas boří.

„To není pravda. Moje sestra je celý život učitelka, a když jsem natočil snímek Učitelka, tak se ptala, proč je tam taková stvůra. Myslím, že práci rozhlasových novinářů neshazujeme – je to přece komedie o žárlivém chlapovi,“ odpovídá Hřebejk.

Čemu a komu se vysmívá nová komedie Jana Hřebejka? Jak se dá čelit dezinformacím? A co ho bavilo na inscenaci hry Bořka Slezáčka Narozeniny v ostravském divadle Mír? Ptá se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související