Veronika Lefrancois: Kalábrijská mafie s celosvětovým vlivem stanula před soudem

24. leden 2021

Italská mafie je jako pověstná hydra – sotva se jí usekne jedna hlava, hned jí narostou dvě nové.

Média přitom poměrně pravidelně informují o nových policejních zátazích proti těmto zločineckým organizacím, do kterých jsou často zapleteni politici, úředníci státní správy i bohatí podnikatelé. Přes všechno úsilí se ale organizovaný zločin stále nedaří vymýtit.

Čtěte také

I když se členové mafie zdají být nepolapitelní, italské spravedlnosti se přece jen občas daří nasbírat dostatek důkazů, aby proti nim rázně zakročila.

To potvrzuje i rozsáhlý proces, který právě probíhá v jihoitalské Kalábrii s více než třemi sty padesáti členy tamní mafie 'Ndranghety, jedné z nejmocnějších organizací tohoto typu na světě.

Cosa nostra

Čtěte také

Jedná se o jedno z největších soudních řízení s mafií, i když zcela nedosahuje rozměrů takzvaného „maxiprocesu“, vůbec nejrozsáhlejšího přelíčení světové historie, které proběhlo koncem osmdesátých let v sicilském Palermu. Během tohoto maxiprocesu bylo souzeno celkem 475 obžalovaných, členů sicilské mafie Cosa nostry. Krátce po něm ovšem byli mafií zavražděni soudcové, kteří líčení vedli, Giovanni Falcone a Paolo Borselino. Tyto atentáty šokovaly celou italskou společnost a vedly k dalším represím vůči Cosa nostře a postupnému oslabení jejího vlivu.

Nicméně zatímco stát bojoval proti jedné mafii na Sicílii, jiná mafie začala v klidu rozšiřovat své působení a upevňovat svou pozici. 'Ndrangheta má sice svůj původ ve špičce italské boty, Kalábrii, ale její moc se rozšířila nejen po celé Itálii, ale přes Evropu do všech světadílů.

Na rozdíl od sicilského procesu přelíčení v Kalábrii soudí nejen členy mafie, ale i místní politiky, právníky, policisty a podnikatele podezřelé ze spojení s touto organizací. V Kalábrii totiž 'Ndrangheta pronikla v podstatě do všech sfér veřejného života a pohltila podniky od hotelů a restaurací až po nemocnice a pohřební služby.

Porušení omerty

Obžaloby se pohybují od obchodu se zbraněmi a drogami přes vydírání až po vraždy. Neobvyklé na tomto procesu je, že se prokuratuře podařilo získat 58 svědků z řad takzvaných „pentiti“ neboli napravených mafiánů, kteří jsou ochotni porušit zákon omerty, tedy pravidla o mlčení před úřady. Přitom takové porušení mafie neúprosně trestá smrtí. V případě 'Ndranghety je narušení omerty ještě mimořádnější, protože tato mafie je založena na rodinných vztazích a její členy k sobě vážou pokrevní pouta. S postupným růstem organizace se ale pevné vazby poněkud uvolnily. Navíc tvrdé zákroky ze strany státu způsobily, že jméno organizace, které se ještě před několika lety pronášelo pouze šeptem a za zavřenými dveřmi, je dnes možné vyslovit beze strachu.

Prokuratura doufá, že proces, který bude pravděpodobně trvat alespoň rok, zasadí 'Ndranghetě ránu, ze které se bude těžko vzpamatovávat. Podaří se vliv 'Ndranghety zmírnit tak, jako byla na Sicílii oslabena moc Cosa nostry? To není tak jisté. Současný proces má totiž na mušce pouze jeden z klanů 'Ndranghety, napojený na mocnou rodinu Mancuso. A i když jde o jeden z nejvlivnějších klanů, není vůbec vyloučeno, že jeho potlačení neumožní vzestup jiné mafiánské rodiny. Odhaduje se, že jich v Kalábrii působí na sto padesát.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související