Veronika Lefrancois: Italskou Kalábrii sužuje koronavirus i mafie

1. prosinec 2020

Italská mafie má, jak známo, velmi tuhý kořínek. Tato zločinecká organizace bývá spojována především se Sicílií, ale její chapadla se jako příslovečná chobotnice rozpínají do mnoha dalších italských regionů, ba i do zahraničí.

Přitom italská vláda už po dlouhá desetiletí vyvíjí nemalé úsilí na to, aby mafiánské aktivity oslabila a pokud možno odstranila. V rámci ministerstva spravedlnosti funguje dokonce samostatný úřad zasvěcený boji proti mafii. Navzdory tomu mafie znovu a znovu vystrkuje růžky a období ekonomických krizí pro ni představují příležitosti, jak upevnit svůj vliv.

Čtěte také

Nejmocnější a nejbohatší italskou mafií dnes není známá Cosa Nostra na Sicílii, ale ’Ndrangheta, jejímž centrem působení je špička italské boty, Kalábrie. Tato kriminální organizace patří vůbec k nejvlivnějším a nejnebezpečnějším skupinám organizovaného zločinu na světě a jako jediná z mafií je přítomná na všech kontinentech.

Minulý rok proti ní italská vláda provedla jeden z nejrozsáhlejších zátahů v historii mafie, během kterého zatkla více než 300 osob. Vyšetřování bylo vedeno téměř po celé Itálii, ale stopy vedly také do Německa, Švýcarska a Bulharska. Po zátahu prezident parlamentní komise pro boj s mafií prohlásil, že ode dneška se v Kalábrii bude dýchat volněji.

Neuběhl ani rok a proti ’Ndranghetě se muselo zasáhnout znovu. Poslední zátah proběhl před několika dny a bylo při něm zatčeno 19 osob. Mezi nimi byl i předseda regionální rady Kalábrie Domenico Tallini, kandidát za stranu Forza Italia, tedy stranu bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Tallini byl obviněn ze spojení s mafií, zapojení do operace praní špinavých peněz a z volebních podvodů.

Kalábrijské zdravotnictví

Podle obvinění měl tento přední kalábrijský politik odstranit všechny administrativní překážky jednomu z mafiánských klanů, aby mohl vytvořit síť lékáren, kde se praly špinavé peníze. Za to mu ’Ndrangheta zajistila hlasy v regionálních volbách.

Čtěte také

Zátah proběhl v době, kdy Kalábrie prožívá nebývalou zdravotní krizi. Koronavirus doslova srazil na kolena zdravotnictví v této nejchudší italské oblasti, kde z funkce za poslední měsíc postupně odstoupili tři komisaři pověření bojem s pandemií.

Kalábrijské zdravotnictví je v ubohém stavu už po léta. Teď však staré problémy vypluly na povrch: chronický nedostatek zdravotního personálu, zastaralé vybavení, nekompetentní správa a pronikání vlivu všudypřítomné ’Ndranghety.

Stav je natolik dramatický, že italská vláda požádala o pomoc mezinárodní neziskovou organizaci Emergency, která obvykle poskytuje lékařskou pomoc v oblastech postižených válkou nebo hladomorem. Tato charitativní instituce souhlasila s tím, že v co nejrychlejším čase zřídí v Kalábrii polní nemocnice a zorganizuje co nejúčinnější třídění covidových pacientů podle závažnosti případů.

Italský premiér Giuseppe Conte na tuto situaci reagoval omluvou obyvatelům Kalábrie a dodal, že si po letech neschopného řízení zasluhují fungující zdravotnictví.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio