Veronika Lefrancois: Itálie také šije roušky

3. duben 2020

V evropském tisku i na internetu se množí zprávy o tom, jak Česká republika bojuje s koronavirem povinným nošením ochranných roušek na veřejnosti.

A zatímco některé středoevropské země přijaly stejná opatření, v Itálii roušky pro řadové občany zatím zůstávají pouze doporučeným doplňkem.

Čtěte také

Na rozdíl od Čechů se tedy Italové nevrhli do domácí produkce roušek a spoléhají pouze na ty sériově vyráběné. K těm ovšem není tak snadné se dostat. Tak jako jiné země, i Itálie se potýká se zoufalým nedostatkem ochranného materiálu včetně roušek, a to od úplného počátku epidemie koronaviru.

Samozřejmě prioritou pro jejich dodávku jsou zdravotní zařízení. Proto italské úřady tento týden vyzvaly firmy, aby se pustily do výroby ochranných zdravotních prostředků, i když se obvykle na tuto aktivitu nezaměřují. Cílem je, aby se země co nejrychleji stala v tomto směru soběstačnou.

A protože se Itálie řadí mezi světové mocnosti v oblasti módy, do šití se tady nedali amatéři, ale doslova a do písmene módní profesionálové. Konsorcium italských módních firem se zavázalo, že do konce týdne dodá na trh 1,5 milionu ústních roušek. Obyvatelé pak budou moci na své nákupy vyrazit v elegantních ústenkách značky Prada nebo Armani.

Mnoho dobré vůle

Čtěte také

Problém je bohužel v tom, že i když se do výroby pouští mnozí, málokdo je schopen dodat materiál, který odpovídá přijatým normám. Roušky z nových zdrojů se podle pravidel musejí testovat, což může trvat více než týden. A to je dlouhá doba zvláště pro regiony těžce zasažené koronavirem, jako je Lombardie.

Prezident lombardského regionu Attilio Fontana si v úterý v médiích trpce postěžoval na zdlouhavost místní byrokracie. Uvedl, že má k dispozici firmu schopnou dodat 900 tisíc roušek za den. Dosud však čeká na osvědčení ze zdravotních úřadů. Fontana dodal, že je podle něj nepřípustné, aby se ve vypjaté krizové situaci administrativa chovala takto nepružně. Vyzval proto Vrchní zdravotní institut, aby celý postup zkrátil z několika týdnů na několik hodin.

Čtěte také

Tento státní úřad se záhy nato ohradil a uvedl, že svou kontrolní činnost za poslední dny výrazně zintenzivnil. Dodal však, že si nemůže dovolit vydat osvědčení výrobkům, které nerespektují standard a neprokážou schopnost dostatečně filtrovat mikroorganismy.

Zdá se tedy, že mezi novými výrobci je mnoho dobré vůle přispět vládě v boji proti epidemii. Bohužel jim ale zatím stále chybí kompetence k tomu, aby dodávali materiál takové kvality, jakou vyžadují potřeby ve zdravotnictví.

Nicméně zdravotní úřad uznává, že i nestandardní rouška může poskytnout ochranu v běžném životě. Je tedy možné dodat na trh výrobky bez osvědčení, za předpokladu, že je to na nich uvedeno.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.