Veronika Lefrancois: Nemocná Itálie už nebojuje sama

19. březen 2020

Itálie měla dlouho pocit, že se s epidemií koronaviru potýká sama. V posledních dnech ale postupně na drastická opatření přistoupila většina zemí EU.

Takže Italové by si mohli říct, že jsme teď na tom všichni stejně. Nicméně Itálie zatím zůstává evropským epicentrem pandemie a počty nakažených i obětí zde dosahují nejvyšších hodnot.

Čtěte také

Na pravidelné večerní tiskové konferenci úřad pro stav nouze oznámil, že virus Covid-19 si ke dni 16. března vyžádal už přes dva tisíce obětí a celkový počet nakažených dosáhl téměř 28 tisíc.

Z toho polovina se nachází v severním regionu Lombardie. A i když čísla představují slabý pokles oproti předchozím dnům, úřady prozatím mírní svůj optimismus a čekají, jestli se v následujících dnech šíření nákazy opravdu zpomalí.

Italské zdravotnictví čelí nadále kritické situaci v nemocnicích, kde se nedostává lůžek v intenzivní péči, ale také základního vybavení, jako jsou roušky, ochranné pláště, rukavice a brýle. V severních oblastech mají všechny soukromé kliniky povinnost spolupracovat se státními organizacemi.

Čínská pomoc

Čtěte také

Stát má nyní také možnost zabavit i jiná zařízení, jako jsou hotely nebo penziony, aby tam umístil osoby v karanténě anebo zotavující se pacienty. V rámci mezinárodní solidarity do Itálie dorazila delegace odborníků z Číny, která s sebou přivezla tuny materiálu, jako jsou dýchací přístroje, ventilátory a ochranné kombinézy.

Čína byla jedinou zemí rychle reagující na žádost o pomoc, kterou italská vláda adresovala mezinárodní komunitě. V těchto dnech do země přijíždějí stovky dalších lékařů a zdravotních pracovníků z Pekingu, Šanghaje i z Wu-chanu, s cennými zkušenostmi nabytými během koronavirové krize v Číně.

Čínská pomoc přichází do země v době, kdy mnozí kritizují členské země Evropské unie pro nedostatek podpory italské vládě, a to v okamžiku, kdy to nejvíce potřebuje. Přes žádost italských úřadů o evropskou výpomoc se země nedočkala žádných konkrétních pomocných opatření.

Čtěte také

Naopak před několika dny byla místní veřejnost pobouřena zprávou o tom, že Německo zastavilo dodávku roušek a jiného ochranného materiálu, který si Itálie objednala.

Dalším popudem k italské nespokojenosti byl necitlivý výrok předsedkyně Evropské centrální banky Christine Lagardeové. Ta prohlásila, že centrální banka tu není od toho, aby bez jakékoliv záruky finančně vypomáhala zemím, které se octly v nesnázích.

Podobné opatření a výroky vedou velkou část italské veřejnosti k přesvědčení, že Evropská unie se k Itálii otočila zády a že aktuální zdravotní krize nedokázala členské země stmelit. Italové jsou bohužel přesvědčeni, že se jí povedl pravý opak.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio