Věřila jsem Babišovi, že chce zatočit s korupcí. On ale upřednostnil byznys, říká Adriana Krnáčová

28. srpen 2020

„Věřila jsem, že ANO je protikorupční hnutí, alespoň tak se prezentovalo. A já chtěla věřit, že to tak je,“ říká bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová. Po odchodu z vrcholné politiky napsala knihu Zpupnost, která má autobiografické prvky. S jejím hrdinou prý Krnáčovou spojuje to, že se ke vstupu do politiky nechali zlomit.

„Nejsem dobrá politička, zejména ne pro Českou republiku. Politika se dnes ani moc nedělá, je to takový infotainment bez hodnot a jasně formulovaných názorů. Politika dělaná na základě výzkumů veřejného mínění není politika, ale konstantní referendum, které s politikou nemá nic společného,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Krnáčová letos definitivně opustila hnutí ANO, které prý nemá program ani jasnou vizi. „Bude líp, to je málo. Ale na druhou stranu to doba takto chce, jinak by ten úspěch nebyl tak velký,“ připouští.

Andrej Babiš (ANO) vstupoval do politiky s heslem, že chce stát řídit jako firmu. Krnáčová ale podle svých slov už od počátku věděla, že je to hloupost:

„Ve firmě máte v oblasti personálního a finančního řízení nástroje, které ve státě neexistují. A jakmile se to pokoušíte uplatnit, dopouštíte se protizákonných postupů. Nelze to řídit jako firmu.“

Od pana předsedy jsem si několikrát vyslechla: ‚Nepotřebuju straníky, ale odborníky.‘ Asi budou lidi vybírat stejně nahodile jako dosud.
Adriana Krnáčová

Babiš se podle ní změnil a mohl by být i nebezpečný. „Na začátku jsem věřila tomu, že chce zatočit s korupcí. Ale postupem času jsem viděla, že tento étos upadá a že jsou důležitější úplně jiné věci. Vyhřeznul ten byznysový prvek a ostatní věci byly upozaděné. Bylo to pro mě zklamání, které bylo každým rokem větší a větší,“ přiznává Krnáčová.

Čtěte také

V hnutí ANO podle ní funguje hlasovací disciplína, ale chybějí společné hodnoty a cíle. „To se dříve nebo později vymstí, protože hlasovací mašinérie nemůže nahradit společenství, které má nějaké směřování,“ dodává.

Podle ní nemá premiér Prahu rád a dění v hlavním městě ho nezajímá.

„Nepochopila jsem to a je to škoda. Přitom jsem se snažila vycházet vstříc všem požadavkům ministerstev například na směnu majetku. Ne že bych ohýbala nějaké předpisy, ale nebyla jsem nevstřícná. Úhelný kámen byla vládní čtvrť v Letňanech, snažila jsem se je přesvědčit, aby to bylo v Holešovicích, protože by to bylo organičtější včlenění celého komplexu do organismu města, ale nenašla jsem pochopení,“ uvádí exprimátorka.

Nevím, zda Babiš vůbec čte

Krnáčová doufá, že by její kniha mohla vyvolat diskuzi o tom, jak se volí do komunálních zastupitelstev. Sama prosazuje, aby starostové byli přímo volení a mohli si přivést své vlastní lidi. Dnes podle ní totiž nesou odpovědnost, ale nemají výkonné pravomoci.

„Veřejnost vnímá, že se stane něco, o čem vy jako primátor ani nevíte. Náměstek vám zavře Libeňský most a vy se to dozvídáte z médií. To není správný způsob, jak řídit město,“ podotýká.

Přicházeli tam lidé s ambicemi, které se neslučovaly s mými ambicemi. Na kandidátku jsem si nemohla vůbec nikoho vybrat.
Adriana Krnáčová

Každý, kdo vstupuje do komunální politiky nebo vůbec do exekutivní funkce, by podle Krnáčové měl absolvovat test, zda je k tomu způsobilý a má dostatečné řídící schopnosti a znalosti:

„Jestli zná zákony a ví, co je samospráva, veřejná správa nebo smíšená správa. Do zastupitelstva se ale dostávají lidé, kteří ani netuší, že něco takového existuje.“

Bývalá pražská primátorka nečeká, že si premiér Babiš její knihu přečte. „Nevím, zda vůbec čte. Nejsem si úplně jistá. Možná čte smsky a e-maily, ale myslím, že nemá čas na čtení beletrie. To je asi nad jeho síly,“ uzavírá Krnáčová.

Co bude obsahem její druhé knihy? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související