Ondřej Konrád: Je Andrej Babiš takřka neohrozitelný?

26. červenec 2020

I když neradi, i nejtvrdší odpůrci Babišovy vlády uznávají, že pandemický úder byl mnohem prudší a mohutnější, než mohl kdo čekat.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

A neuměla na něj pružně reagovat většina evropských států. Kritici podle vlastního hodnocení příliš restriktivních tuzemských opatření také uznávají, že u nás zemřelo na koronavirus ve srovnání s některými zeměmi relativně málo osob. Snad dokonce méně než na běžnější chřipkové epidemie jindy.

Tak nebo tak, nižší počet zemřelých je samozřejmě podstatnější než občas fraškovitě působící zmatky kolem ochranných pomůcek a tak dále. To více méně odnesl čas. Stejně jako obraz premiéra v prvních týdnech den co den se dlouhé desítky minut vyjadřujícího takřka ke všemu, co s pandemickou krizí jakž takž souvisí.

Příště bez chaosu!

Čtěte také

Ale leccos ještě vprostřed léta neběží, jak by zřejmě mohlo: vedle nedostatečného testování je to hlavně hlemýždí tempo pomoci subjektům, které plošné polo-zmrazení republiky poznamenalo nejvíc. A závan chaotických jarních kroků pak byl cítit u překotného nařízení restrikcí v Moravskoslezském kraji, po protestech zase promptně korigovaných.

Pro skeptiky nebo přímo pesimisty je v tom předobraz toho, co by mohlo nastat během případné druhé vlny. Na kterou ještě nic přímo neukazuje, i když vidíme varovná čísla z posledních dnů a roušky i omezení se částečně vracejí. Ale zase je údajně výrazně mírnější průběh nemoci.

Otázka těchto dnů ovšem zní: Jsme před možná nebezpečným podzimem poučenější, připravenější? V samotných zdravotnických zařízeních nejspíš ano. Jejich personál má za sebou bitvu v první linii a ví své. Ale je tomu tak i v nejvyšších patrech státu? Když se březen a duben budou přinejmenším opakovat, jak si s tím vláda poradí?

Čtěte také

Znovu ochromovat ekonomiku se jí zaručeně nechce. Sice si vcelku hladce půjčila půl bilionu korun do rozpočtu, ale před všeobecnými volbami roku 2021 by další navýšení deficitu mohlo být pro koaličního lídra krajně nebezpečné. Bez ohledu na dohodnutou finanční injekci z Evropské unie. Mířící stejně dlouhodobým směrem. A i když je jednotnější opozice pořád jen chimérická, nakonec se může udát cosi nečekaného. Možná by stačilo poměrně málo – vynoření charismatické, neokoukané a poměrně do široka akceptovatelné figury.

Ani D1, ani střet zájmů

Na něco takového jistě Andrej Babiš nevěří. Ale pokud při eventuální druhé vlně nákazy bude administrativa zase jen ad hoc povlávat, už třeba přituhne. A Babiš nemůže vyloučit vznik úplně nového subjektu, jakým přece bylo před necelými deseti lety jeho původně protestní hnutí ANO.

A co když bude záležet jen na pár křeslech ve sněmovně, kvůli kterým stále ještě vysoce pravděpodobný vítěz voleb pak nesestaví většinu? Když se navíc pořád méně může spoléhat na prezidenta, vyčerpaně mizícího z veřejného prostoru do ztracena? A když i ten by, náhle polit živou vodou, stejně mnoho nezmohl proti poměru sněmovních sil?

Ondřej Konrád, komentátor Českého rozhlasu

Ale zatím může být Andrej Babiš v klidu. Neohrožuje ho ani nesnesitelně se vlekoucí rekonstrukce dálnice D1 a hlemýždí stavby dalších komunikací, ani třeba série železničních nehod, volající po tom, aby resort dopravy neřídil ministr sedící na dvou židlích. Dokonce ani jeho údajný střet zájmů premiéra neohrožuje. Zatřást s ním ovšem mohou důsledky koronavirové krize, které se teprve v plném rozsahu projeví. I když nepřijde druhá vlna. Akorát ještě pořád třeba nebude koho jiného volit.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související