Veřejné osvětlení není hlavní problém. Podíl na světelném smogu má přibližně jen z 20 procent, zjistili vědci

2. listopad 2020

Americké město Tucson ve státě Arizona se v rámci výzkumu deset nocí rozsvěcelo a zhasínalo. Cílem unikátního experimentu bylo zjistit, jakou měrou se veřejné osvětlení podílí na světelném znečištění noční oblohy.

Vědci se snažili zjistit, jaké zdroje světla mají hlavní podíl na světelném znečištění. Míra tohoto druhu smogu totiž celosvětově roste, ale není jasné, jestli je to způsobeno dopravou, reklamami nebo veřejným osvětlením. 

Čtěte také

Data k vědcům zamířila z družice Suomi NPP. Ta pořídila satelitní snímky, a stačilo tak jen porovnat obrázky ze dnů, kdy byl Tucson osvětlený a kdy se ponořil do tmy.

Deset dní

Přesvědčit vedení města, aby na podobný experiment přistoupilo, nebylo podle vedoucího výzkumu Christophera Kyby z Helmholtzova centra zrovna jednoduché.

„Nakonec jsme navrhli desetidenní test, abychom nemuseli řešit, jestli je jasno, nebo oblačno. Během deseti dnů bude určitě několik jasných nocí. Nakonec byl počet jasných nocí dostatečný na to, aby měření bylo úspěšné,“ popsal Českému rozhlasu Plus Kyba.

Necelá pětina od veřejného osvětlení 

Z výsledků vyplývá, že v případě více než půlmilionového sídla způsobovalo plné osvětlení ulic přibližně 18 procent světelného smogu. Tucson má ale poměrně moderní osvětlení. Proto by v jiných městech mohl být podíl vyšší.

Čtěte také

Běžně se pohybuje podíl veřejného osvětlení na světelném smogu v Tucsonu jen kolem 13 procent. Sledované město totiž obyčejně světla na noc tlumí.

„Jakmile modernizujete veřejné osvětlení, dostanete se do situace, kdy většinu světelného smogu způsobují ostatní zdroje světla. Takže naše úsilí nemůže skončit u veřejného osvětlení. Pokud chceme snížit světelné znečištění, pak musíme začít přemýšlet o ostatních zdrojích světla,“ shrnuje závěry Christopher Kyba.

Šéf výzkumu má za to, že značný podíl na světleném znečištění mají světelné reklamy a osvětlení fasád. „Reklamní obrazovky se zvětšují a stále jich přibývá. Totéž platí o osvětlení celých domů,“ soudí. Dalším zdrojem světla může být také automobilová doprava.

Více si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Filip Rambousek , Zuzana Marková
Spustit audio