Co je to světelný smog a proč vadí nejen pozorovatelům hvězd, ale i želvičkám?

29. září 2020

Máte rádi rozsvícené město a pohled na zářící lampy ve tmě? Jak světelný smog škodí zvířatům a přírodě? Na to jsme se zeptali astronoma Pavla Suchana.

Astronom Pavel Suchan moderátorce Janě Rychterové vysvětlil, že všeho moc škodí. Čeho se to týkalo? Možná se budete divit, ale světla. To totiž v noci vadí nejen astronomům, protože jim znemožňuje pozorovat hvězdy, ale i celé přírodě.

Světlo v noci škodí

Když je světlo ve dne, je to v pořádku. Ale když je světlo i v noci, škodí to lidem, zvířatům, celé přírodě. „Každý v sobě máme takového budíka, ne že bychom ho spolkli, ale tikají v nás biologické hodiny. A ty jsou závislé na střídání světla a tmy,“říká Pavel Suchan. „My potřebujeme co nejvíc světla ve dne a co nejmíň světla v noci. A to potřebuje i živá příroda.“

Když ale všude svítí lampy, rostliny a živočichové nevědí, podle čeho svoje vnitřní hodiny mají řídit. To potom zmate i netopýra, který vlastně neví, kdy má vyletět. A proč to vadí? To si poslechněte v Klubu Rádia Junior.

Špatný spánek a zmatené želvičky

Přílišné světlo v noci může způsobit, že člověk špatně spí. A nejenom to. Věděli jste třeba že malé mořské želvy se při cestě do moře řídí světlem? Světélkující mořská hladina jim dává signál, kam se mají vydat. Jenže dnes je může zmást třeba světélkují město a želvičky nevědí, kam se vydat.

Můžeme proti světelnému smogu nějak bojovat? A co to je vůbec světlo? Poslechněte si Klub Rádia Junior a Pavel Suchan vám to vysvětlí. A dozvíte se, co úžasného můžete vidět na podzimní obloze. A jako bonus se dočkáte vysvětlení, jaký rozdíl je mezi Venuší, Jitřenkou a Večernicí.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

Spustit audio

Související