Venuše Mélská dostala protézy. Sto milionům handicapovaným ale chybí

8. březen 2018

Mezinárodní organizace Handicap International v úterý několika pařížským sochám připevnila protézy, vytištěné na 3D tiskárně. Skupina se tak snaží širokému publiku připomenout, že na světě je na 100 milionů lidí, kteří potřebují ortopedicko-protetické pomůcky.

Informuje o tom francouzský deník Libération.

Nevládní organizace vybavila protézami obou paží také kopii Venuše Mélské, která stojí na stanici pařížského metra Muzeum Louvre. Kampaň nazvaná #bodycantwait, která má aktivizovat povědomí o „rozbitých tělech“, běží již od roku 2015.

„Nehledě na obrovské množství lidí, kteří potřebují ortopedické vybavení, se o té problematice prakticky nic neví,“ zdůrazňuje ředitel francouzské pobočky Handicap International Xavier de Crest.

Během úvodní části kampaně se podařilo vybavit 3D protézami 19 lidí v Togu, Sýrii a na Madagaskaru. V druhé fázi, která právě běží, by organizace ráda získala vybavení pro dalších sto lidí s amputovanými končetinami v Indii.

Vytisknout 3D protézu pro Venuši Mélskou nebylo podle organizátorů jednoduché. Museli nejprve vyrobit sádrovou formu končetin a než se pustili do samotné výroby, čtyřikrát nebo pětkrát ji na Venuši vyzkoušeli.

„Dnes už dokáže rozměry končetiny zaměřit malý scanner, který je vzápětí odešle modelářskému počítačovému programu, a nakonec do 3D tiskárny. Šetří to čas a je to efektivní hlavně v zónách konfliktu, jako je ten v Sýrii,“ vzkazuje závěrem v listu Libération ředitel francouzské pobočky Handicap International Xavier de Crest.

Přišli o nohu, a přece se nemuseli vzdát lyžování. Moderní protézy dokážou téměř zázraky
Jako když Maxipes Fík skáče na pružinách, popisuje paralympionik protézy

autor: Jan Machonin
Spustit audio