Velmistři špionáže. Příběhy ze zákulisí tajných služeb ve 20. století očima novináře Karla Pacnera

19. říjen 2021

Karel Pacner (1936-2021) se v knize Velmistři špionáže noří do archivů tajných služeb. Aby tam alespoň dodatečně našel vysvětlení často nesrozumitelného dění na bojištích 20. století i překvapivých politických obratů. Osvětluje také morálku lidí živících se povětšinou prací, v níž pojmy jako zrada či vražda ztrácejí svůj běžný význam. Poslechněte si osudy těch, kteří, slovy ředitele CIA Allena Dullese, věří, že „jsou neustále ve válce, aby jejich země mohly žít v míru“.

Čte: Jiří Valůšek
Připravil: Tomáš Sedláček
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra v roce 2017

Úctyhodně tlustý svazek čtrnácti publicistických portrétů významných šéfů výzvědných služeb 20. století nazvaný Velmistři špionáže napsal Karel Pacner pro ty, kteří se zajímají o romantiku „špinavé práce“ tajných služeb.

Spočívá v získávání veřejných i neveřejných informací z jiných států, v jejich analýze, a také v operacích, které zkoušejí ovlivňovat politiku a chování cizích států. Význam tajných služeb pochopitelně vzrůstá v případech válečných konfliktů – tehdy se špionáž v řadách nepřítele, stejně jako nejrůznější diverzní akce v jeho zázemí i na frontách, stávají pro bojující státy otázkou života či smrti.

NKVD, CIA i únos Eichmanna

Pro Radioknihu jsme z Pacnerových Velmistrů špionáže vybírali jména spjatá s průběhem druhé světové a následující studené války až do počátku 21. století. Posluchači se seznámí s osudem i činností poměrně neznámého náčelníka sovětské rozvědky NKVD za druhé světové války Pavla Fitina, jehož agenti infiltrovali nejen nacistické vojenské organizace, ale také tajné služby spojenců a špionáží americko-britského projektu Manhattan přispěli ke vzniku sovětské atomové bomby.

Čtěte také

Pohled z druhé strany zprostředkují portrét šéfa britské SIS/MI6 Stewarta Menziese (v jehož službě ovšem působila i dobře zakonspirovaná skupina sovětských vyzvědačů Cambridgeská pětka v čele se slavným Kimem Philbym) a obrázek činnosti nejúspěšnějšího zpravodajského důstojníka americké OSS a pozdějšího ředitele CIA Allena Dullese v švýcarském Bernu, do níž osobitou rolí vstoupil i Čech Václav Hradecký – „Wally“.

Nemohli jsme minout ani nejschopnějšího ze všech šéfů služeb východního bloku, zakladatele východoněmecké rozvědky Markuse Wolfa, a chybět nebude ani dramatický osobní a služební příběh šéfa izraelské tajné služby Mosad Issera Harela, jenž se osobně podílel na únosu vraha šesti milionů Židů Adolfa Eichmanna z Argentiny do Izraele.

Do světa počátků rozvoje soudobé kosmické špionáže nás pak zavede závěrečný portrét Alberta „Buda“ Wheelona.

Radioknihu můžete na Plusu poslouchat čtyři týdny.

autor: Tomáš Sedláček
Spustit audio