Velmi osobní letadlo

27. leden 2010

Puffin je tiché mikroletadlo s kolmým startem a přistáním. S trochou nadsázky bychom ho mohli označit za elektricky poháněný "létající oblek". Projekt NASA směřuje k využití ve špionážních službách, ale mohl by se uplatnit i v civilní oblasti.

Létací sny miluje každý. A pokud se uskuteční projekt NASA Puffin, už to nebudou jenom sen. Kokpit i trup tohoto osobního letadélka bude tvořen zejména z lehkých uhlíkových částí a stroj bude mít hmotnost pouhých 135 kg. Zdrojem energie bude lithium-fosfátový akumulátor, který váží dalších 45 kg. Délka trupu činí 3 metry 70 cm, rozpětí křídel 4 metry 10 cm. Puffin by měl startovat i ze svislé polohy.

Při startu stojí na 4 zadních podpěrách, které tvoří jakýsi chvost. O pohyb vzhůru a později i v horizontálním směru se starají 2 motory, každý se dvěma protiběžnými vrtulemi. Pilot leží v proskleném trupu, podobně jako v závěsném kluzáku či rogalu. Vývojáři plánují cestovní rychlost stroje na 240 km za hodinu, ale jeho rychlost maximální má být až dvojnásobná.

Baterie vydrží na jedno nabití zatím jen na cestu dlouhou 80 km, ale díky předpokládanému pokroku v oblasti akumulátorů by se tento akční rádius mohl během 7 let i zněkolikanásobit. Elektromotory zapuštěné v křídlech jsou schopné využívat energii z 90% efektivitou a mají celkový výkon 60 koňských sil. Obvyklé spalovací motory přitom mají účinnost pouze kolem 20-30 %. Hluk motoru v okolí má být relativně nízký - ve vzdálenosti 150 m má odpovídat buď hladině běžné konverzace nebo desetině hluku helikoptéry s tichých chodem. To umožní letounu přistávat i na menších soukromých pozemcích a střechách rezidencí.

Smyslem vývoje stroje Puffin jsou speciální individuální vojenské operace, původně měl dokonce startovat i z ponorek. Není ale vyloučeno ani čistě civilní využití, např. pro kurýrní služby. V březnu tohoto roku má být předveden létající model v měřítku 1:3.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.