Velké vodní zásoby v zemském nitru?

18. březen 2014

Mezinárodní tým, vedený dvěma vědci z kanadské Univerzity v Albertě, našel v drahokamu, pocházejícím z hlubokého nitra Země, tak významné stopy vody, že hypotéza velkých vodních rezervoárů uvnitř zemského pláště nemusí být vůbec fantazií.

Vědci našli v roce 2008 v Brazílii, konkrétně v oblasti náhorní plošiny Mato Grosso, zvláštní diamant, který byl zajímavě “poničen”, jak se dostával z nitra Země k jejímu povrchu. Uvnitř obrovskými tlaky a nárazy zdeformovaného diamantu vědci našli minerál ringwoodit, který se formuje díky vysokým tlakům, které panují hluboko v zemském plášti. Na povrchu Země je ringwoodit velmi vzácný a doposud jediné vzorky ringwooditu, které měli vědci k dizpozici, pocházely z meteoritů. Toto je první zatím objevený vzorek ringwooditu, pocházející z nitra Země.

Ringwoodit je po mineralogické stránce speciální forma olivínu (peridotu), jež se nachází v hloubkách od 410 do 660 kilometrů, tedy v oblasti přechodové zóny v zemském plášti. Brazilský vzorek diamantu s malým množstvím ringwooditu uvnitř byl dopraven na povrch Země spolu s matečnou vyvřelou horninou, kterou byl kimberlit.

Kousek diamantu nalezený v Brazílii na náhorní plošině Mato Grosso obsahoval minerál ringwoodit

Co je ovšem zajímavé, vědci pomocí mnoha fyzikálních analýz vzorku zjistili, že 1,5% hmotnosti minerálu tvoří vázaná voda. To by mohlo znamenat, že uvnitř zemského pláště, zhruba někde na hranici mezi svrchním a spodním pláštěm, existují velké zásoby v minerálech vázané vody. Tyto zásoby mohou být dokonce co do celkového množství porovnatelné se zásobami vody v zemských oceánech na povrchu. Podle vědců mohou různé formy olivínu, mezi něž ringwoodit patří, při patřičně vysokých tlacích obsahovat až 2,5% vody. Podle velmi pravděpodobné hypotézy se voda do obrovských hloubek dostává z povrchových oceánů tehdy, když kolidují dvě sousední litosférické desky. Potom zpravidla jedna z desek je nasunována pod druhou, i se vším materiálem na povrchu. Tomuto jevu se v geologii říká subdukce.

Důkaz přítomnosti nemalého množství vody uvnitř zemského pláště by měl velký význam pro rozvoj mnoha geologických oborů. Vedoucí týmu Pearson prohlásil, že objev ringwooditu ve vzorku se dá považovat za velmi šťastnou náhodu, protože vědci původně hledali jiný minerál a ringwoodit nebyl pouhým okem v komerčně neatraktivním a všelijak znečištěném vzorku diamantu vůbec vidět. Výzkumnou zprávu o hydratovaném ringwooditu uvnitř brazilského diamantu otiskl časopis Nature.

Ringwoodit je po mineralogické stránce forma olivínu (peridotu), jež se nachází v hloubkách od 410 do 660 kilometrů, v oblasti přechodové zóny v zemském plášti

Zdroje: Phys.org, Nature, Wikipedia, Science World Report, LiveScience

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio