Velká Británie ruší opatření. Obyvatelé je chtějí dál dodržovat a nosit roušky, říká sociolog Štětka

19. červenec 2021

Ve Velké Británii denně přibývá 50 tisíc nakažených koronavirem, země ale přesto ruší téměř všechny dosud platné restrikce. „Plán uvolňování byl ohlášen s poměrně velkým předstihem a navzdory zhoršujícím se datům od něj premiér Boris Johnson a jeho vláda neustoupili. Snaží se dokázat, že jsou připraveni nést riziko – počítají s tím, že většina populace je očkovaná,“ uvádí sociolog a mediální analytik Václav Štětka z univerzity v Loughborough.

„Je otázkou, jak rychle se ta epidemie znovu rozběhne. Kritické hlasy varují před tím, že může přijít vlna takové prominence, že se situace v zimě bude podobat tomu, čím si už Británie prošla v předchozích vlnách,“ dodává.

Čtěte také

Boris Johnson předává podle svých slov odpovědnost za boj s virem do rukou spoluobčanů a zdůrazňuje, že každý se už mohl nechat očkovat.

„V populaci jsou stále skupiny, které mají k očkování komplikovanější přístup, z různých důvodů. Týká se to různých minorit, rasových, etnických i náboženských, kteří alespoň zpočátku měli k očkování nedůvěru,“ upozorňuje Štětka.

Plné očkování už má 68 procent dospělé britské populace, 15 milionů Britů ovšem zatím dostalo jen jednu nebo dokonce žádnou dávku vakcíny. „Je to riziko a hra na to, že kolektivní imunita zafunguje a ochrání ty nejzranitelnější,“ uvádí sociolog.

Je to riziko a hra na to, že kolektivní imunita zafunguje a ochrání ty nejzranitelnější.
Václav Štětka

„Je otázka, do jaké míry je to zodpovědné a etické ve chvíli, kdy existují miliony potenciálně ohrožených lidí, kteří mohou zásadním způsobem zkomplikovat práci zdravotníkům, jakmile se ta epidemie znovu rozjede,“ doplňuje Štětka s tím, že nakažení mohou zahltit nemocnice a ke zdravotní péči se pak nemusí dostat ani jinak nemocní.

Uvolňuje pouze Anglie

Štětka dále upozorňuje, že rušení opatření se týká pouze Anglie, ostatní části Spojeného království si restrikce organizují po svém. Některá omezení navíc zůstávají, mnohé obchodní řetězce budou po svých zákaznících nadále vyžadovat zakrytí úst a podobně tomu bude i ve veřejné dopravě třeba v Londýně.

Čtěte také

„Velká část britské veřejnosti se chce dál řídit doporučeními, tedy například nosit roušky,“ popisuje. Podle průzkumu společnosti Ipsos MORI je téměř 70 procent Britů pro zachování roušek v obchodech a v dopravě, karantény po návratu ze zahraničí nebo dodržování rozestupů.

Premiér se podle Štětky snaží zavděčit tvrdému jádru konzervativních voličů a na úplné rozvolnění tlačí i byznys. A přestože pro jsou i někteří voliči labouristů, postoje do značné míry reflektují stranické rozdělení.

Velká část britské veřejnosti se chce dále řídit doporučeními, tedy například nosit roušky.
Václav Štětka

Svou roli v šíření mutace delta původně z Indie prý sehrálo i dlouhé otálení britské vlády se zákazem letů. Pro britskou vládu je totiž paradoxně snazší omezit kontakty s Evropskou unií, protože po brexitu se Velká Británie snažila prezentovat jako globální velmoc a zintenzivňovat kontakty s dalšími zeměmi.

Čtěte také

Koronavirem se i přes dvě dávky očkování nakazil také ministr zdravotnictví Sajid David, což vládě příliš nepomohlo.

„Ale v politice lze vše otočit ve svůj prospěch – záleží na tom, jak u něj bude nemoc probíhat, zatím se zdá, že má jen mírné příznaky. Což se dá vyložit, že očkování zabraňuje komplikacím a těžkému průběhu,“ poznamenává mediální analytik.

Jak brexit a pandemie dopadá na britské univerzity? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související