Veganství a vegetariánství, jsou dnes nová náboženství?

27. listopad 2016

Typickým příkladem pokrmu české kuchyně je knedlo-zelo-vepřo. Ovšem pokud jste vegetarián či vegan, tak něco takového byste nevzali do úst. Celkový počet vegetariánů na Zemi se odhaduje na téměř jednu miliardu lidí. Nejvyšší procento vegetariánů je zastoupeno v Indii, kde se jejich počet odhaduje na 175 milionů obyvatel. Proč vegetariánství a veganství zajímá stále více lidí i v bohaté Evropě ? Na to hledá odpovědi pořad Vertikála, který připravila Daniela Brůhová.

Podle průzkumu uznávané společnosti Ipsos MORI je v Británii přes půl miliónu veganů. Za deset let se jejich počet více než ztrojnásobil, píše Guardian. A spoustě z těchto nových veganů není ani dvacet let. A 42 procentům živočišných odmítačů je mezi 15 a 34 lety. Jaké jsou jejich motivace k takové změně způsobu života?

Hosté ve studiu:
ThLic. David Bouma, Th.D., teolog,
PharmDr. Margit Slimáková, výživová specialistka a propagátorka zdravé výživy,
MUDr. Marie Skalská, specialistka na civilizační choroby

Další hosté:
Hana Zemanová, propagátorka bio-stravy,
Eva Francová - autorka kuchařek ze Svatojánu, vegetariánka

Anketa:
Rozhovory s vegetariány a veganem, rozhovory s dalšími respondenty, např. studentkou a mladíkem, který sám poráží zvířata, a s kuchařem - vegetariánem Romanem Uhrinem.

autor: Daniela Brůhová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.