Vědci zkoušejí účinky krevní plazmy lidí vyléčených z COVID-19. Může obsahovat důležité protilátky a být rychle dostupná

30. březen 2020

Vědci se pokoušejí využít plazmu z krve pacientů vyléčených z nemoci COVID-19. Ta obsahuje protilátky, které můžou pomoct při prevenci a při léčbě závažných případů. Navíc může být dostupná rychle.

Infuze krve vyléčených pacientů je sto let starý lékařský přístup. Poprvé byla metoda vyzkoušena už před sto lety v případě chřipky H1N1. Podobný přístup vědci teď testují v boji proti koronaviru. Doufají, že plazma bohatá na protilátky poslouží jako prevence nemoci COVID-19 i jako lék.

Vědci si jsou vědomi, že nejde o ideální léčebnou cestu. Závěry z obdobného přístupu, který byl před 100 lety využit v případě H1N1, jsou rozporuplné.

Co je krevní plazma?

Průhledná tekutá složka krve obsahuje vodu, minerály, různé bílkoviny a protilátky, které chrání proti infekční onemocněním. Lidé, kteří se z nějaké nemoci už uzdravili, mají v krvi proti takové nemoci velmi silné dávky protilátek.

 

V tuto chvíli není dostupné žádné očkování a použití plazmy od uzdravených a neinfekčních osob by mohlo při léčbě nemocných pomoci.

Čtěte také

Tento přístup se v minulých měsících zkoušel v Číně, proběhlo tam několik menších studií se slibným výsledkem. V současnosti se na testování metody připravují i v různých nemocnicích ve Spojených státech, především v New Yorku, který je tamním epicentrem nákazy. Vědci budou testovat bezpečnou přípravu plazmy od vyléčených pacientů a její účinky.

Do této metody ve Spojených státech vkládají velkou naději. Umožnili pro ni zrychlený povolovací proces.

Americká obdoba státního ústavu pro kontrolu léčiv, velice přísná FDA (Food and Drug Administration), přípravu a podání rekonvalescentní plazmy povolila. Přihlédla při tom k závažným okolnostem a rychlosti šíření infekce.



Zdenka Gašová, Ústav hematologie a krevní transfuze

V ideálním případě se krev s takovou plazmou může stát jednak jakousi prevencí před nákazou pro ohrožené zdravotníky, jednak pomocí pro těžce nemocné pacienty.

„Plazma s obsahem protilátek by se podávala zdravotníkům, kteří jsou při ošetřování nemocných vystaveni vysoké expozici infekce,“ vysvětluje Gašová. „Další studie se budou zabývat účinností postupů při léčbě nemocných v časných stádiích onemocnění i nemocných v pozdějších stádiích s velice závažnými průběhem.“

Čtěte také

Výsledky nové metody nejsou jisté, ale v tuto chvíli jde o čas. Je nutné dosáhnout, aby nemocní nemuseli být hospitalizováni.

„Každý pacient, kterého můžeme držet mimo jednotku intenzivní péče, je obrovským logistickým vítězstvím. Nemocnice jsou totiž extrémně přeplněné,“ napsal pro časopis Nature Michael Joyner z Mayo Clinic v Minnesotě. Při dosažení tohoto cíle může rychle pomoct právě infuze plazmy. Je totiž dostupná okamžitě, zatímco vývoj léků a vakcín běžně trvá měsíce až roky.

autoři: Ondřej Ševčík , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.