Tomáš Klvaňa: V pandemii selhala vláda Spojených států na celé čáře

30. březen 2020
Americký prezident Donald Trump

Prezident Spojených států Donald Trump změnil názor a Američanům oznámil, že výjimečná opatření potrvají ještě minimálně měsíc, možná až do června.

Trump čelil kritice za své předchozí výroky, ze kterých vyplývalo, že se Amerika začne vracet k normálu už o Velikonocích, tedy za dva týdny. Země se mezitím stala epicentrem pandemie, pokud tedy budeme věřit údajům čínské vlády o tom, že se situace v Číně stabilizovala.

Čtěte také

Pozorovatelé se ptají, jak je možné, že největší světová ekonomika, země, která poslala člověka na Měsíc, zatím ve zvládání pandemie nového koronaviru propadá. Odpověď může být jednoduchá i složitá. Začněme nejdříve s tou složitou.

Spojené státy jsou značně decentralizovanou federací, ve které není snadné něco nařídit z Washingtonu. Lokality a státy mají velkou moc a vlastní prostředky, o nichž si rozhodují samy. K tomu přidejme, že Američané jsou pověstně individualističtí a nemají rádi, když jim někdo něco nařizuje.

Politici jsou si toho vědomi a s ohledem na příští volby, které v kalendáři nikdy nejsou příliš daleko, tak také konají. Stejně decentralizované je i americké zdravotnictví, jehož kvalita je obecně velmi vysoká, ale kolísá nejen stát od státu, ale také místo od místa.

Trumpův politický osud

Tím jednoduchým vysvětlením velmi černé situace ve Spojených státech je však kolosální selhání vlády, hlavně té federální.

Čtěte také

Prezident správně a velmi záhy zavřel hranice země pro cesty do Spojených států z Číny. Nebyl to zákaz dokonalý, protože se netýkal cest vracejících se amerických občanů, ale přesto úřadům získal čas na přípravu, ke které však nedošlo.

Trump pověstně šíření viru zlehčoval a reakce seriózních médií a opozičních Demokratů označoval za snahu dostat ho dalším hoaxem z Bílého domu. Namísto toho, aby zajistil dostatek testů – například na letištích pro ty vracející se z rizikových oblastí, ochranných pomůcek pro lékaře a ošetřovatele a namísto jasných, důrazných a faktických pokynů pro obyvatelstvo, nemoc zlehčoval jako jakousi chřipku, která odejde se závanem jara.

„Máme jen 15 nakažených, a to číslo bude brzy nula,“ prohlásil, když už bylo jasné, že Americe teče do bot.

Čtěte také

Celou krizi pojal Trump ne jako zdravotní, ale politickou a komunikační. Jediné, o co mu jde, je stav ekonomiky, a tedy jeho vlastní znovuzvolení v prezidentských volbách v listopadu. Krizi vzal vážně, až když bylo pozdě. Dodnes se Amerika potýká s nedostatkem testů a ochranných pomůcek.

A dodnes nemá prezident jasno ani v komunikační strategii. Jeden den peskuje vystresované guvernéry států a tvrdí, že žádné další respirátory už nepotřebují. Druhý den jim je zoufale shání a chválí je. Pak kritizuje Čínu, snaží se z ní udělat nepřítele a výrazy jako „čínský virus“ a „čínská chřipka“, hraničící s rasismem, hraje na strunu nacionalistického šovinismu, aby druhý den Čínu a prezidenta Si chválil, jak to skvěle zvládají.

Trump zatím nezaplatil politickou cenu za svoji neschopnost a očividnou nezpůsobilost zastávat úřad v krizi. Dokonce mu mírně stoupla čísla preferencí v průzkumu veřejného mínění.

Tomáš Klvaňa

To se však v krizích stává – Američané mají tendenci sjednotit se za svým prezidentem. To, že si dnes 55 % lidí myslí, že Trump situaci zvládá dobře, nemusí znamenat nic. Jeho předchůdci – oba prezidenti Bushové – se v krizích vyšplhali k 90 %.

Trumpův politický osud tedy nyní paradoxně může být v rukách státních guvernérů, kteří dělají, co mohou, aby napravili škody neschopné federální vlády. 

Autor je publicista

Spustit audio