Ve vysoké politice jsou muži v sukních, my ženy jsme utlačovaná většina, tvrdí Olga Sommerová

13. prosinec 2017

Online slovník Merriam-Webster vyhlásil slovem letošního roku feminismus, uživatelé internetu ho během roku 2017 vyhledávali o sedmdesát procent častěji než loni. Souvisí to i s vlnou sexuálních obvinění po zveřejnění skandálů hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina a kampaní #MeToo. „Byl to takový lakmusový papírek, jak je téma obtěžování žen zlehčováno. Většinou přitom šlo o dost dramatické zkušenosti,“ říká Veronika Šprincová, analytička organizace Fórum 50 %.

Odpor vůči feminismu je podle ní v české společnosti hluboce zakořeněný, a to už od dob normalizace, kdy byl vnímán jako imperialistický proud. „Je to ale dáno nepochopením toho, o co feminismu jde. Objevují se názory, že cílem je válka pohlaví, ve skutečnosti je tomu právě naopak,“ zdůrazňuje.


Obvyklý mýtus o feminismu zní, že si ho vymyslely americké ženy, které žalují muže, když jim podrží dveře.Veronika Šprincová

Jeho význam spočívá v odhalování nerovností a nespravedlivého uspořádání společnosti vůči ženám, ale i mužům. Cílem tedy je umožnit každému rozhodovat se o tom, co chce v životě dělat, a to bez ohledu na pohlaví.

Kolem feminismu ale podle Šprincové koluje řada mýtů, kvůli nimž pak dochází ke zlehčování snah o rovné platy nebo tématu násilí. Připomíná průzkum Amnesty International, podle kterého si 63 procent Čechů myslí, že za znásilnění si žena v některých případech může sama.

Budeme ztrácet svá práva

„Český feminismus považuji za nedostatečný. Je bohulibé, když se ženské organizace snaží o rovné podmínky a příležitosti a je vidět určitý pokrok, ale není to podporováno státem ani společností,“ domnívá se dokumentaristka Olga Sommerová.


Ženy mají jiné hodnoty, které ale v naší zemi nemohou prosazovat.Olga Sommerová

Připomíná například návrh poslance Jakuba Jandy z ODS, který chce vzít peníze neziskovým organizacím a přesunout je do sportu, protože problematiku rovnosti pohlaví nepovažuje za natolik důležitou, aby měla vlastní rozpočtovou kapitolu.

Podle Sommerové je možné, že jsou i muži v některých oblastech utlačovanou menšinou. „Proč ale třeba ve vysoké politice není více žen, proč tam jsou muži v sukních? My ženy jsme utlačovaná většina a mám obavy, že současné autoritářské tendence ve společnosti budou opět na úkor našich práv,“ uzavírá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.