Ve vyšetřování ruského vlivu na americké volby jde o to odsoudit Trumpa, tvrdí Fištejn

2. srpen 2018

Tento hon na čarodějnice musí skončit, napsal americký prezident Donald Trump na sociální síti Twitter ve zprávě, v níž vyzval ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse, aby okamžitě zastavil vyšetřování ruského vměšování do amerických prezidentských voleb. Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller je podle Trumpa v „totálním střetu zájmů“.

Ministr spravedlnosti, který je ve Spojených státech zároveň vrchním prokurátorem, nemůže technicky vzato Muellera odvolat, protože se Sessions sám vyloučil z vyšetřování ruského ovlivňování voleb.

Publicista Jefim Fištejn poukazuje na to, že Trumpův tweet neměl charakter rozkazu, ale že Sessions „by měl“ zastavit hon na čarodějnice.

„Kdyby byl zahájen proces impeachmentu kvůli tomu, že v kondicionálu vyjádřil svou nespokojenost s činností vyšetřovací komise, sotva bychom už mohli mluvit o nějaké spravedlnosti ve Spojených státech,“ tvrdí Fištejn.

Proces nemíří na nikoho jiného než na stávajícího prezidenta. Každý rozumný člověk chápe, že nejde o to odsoudit Putina a Rusko, ale Trumpa.
Jefim Fištejn

Trump podle něj argumentuje tím, že vyšetřovatelé už měli dostatek času na to, aby přišli s konkrétními důkazy. Trump prý dokonce vyjádřil ochotu předstoupit před vyšetřovací komisi a zodpovědět všechny její dotazy, Mueller na to ale zatím nepřistoupil.

„Nechce to udělat, buďto tuší, že z toho nic nevyplyne, anebo se nechce připravit o možnost pozdějšího úderu. Nabízí se otázka, kdo vlastně maří vyšetřování. Ten, kdo chce vypovídat, nebo ten, kdo nechce výpověď přijmout?“ ptá se publicista.

Existují důkazy?

Logo

Podle šéfredaktora serveru Evropský bezpečnostní žurnál Petra Boháčka ze strany vyšetřovatelů zaznělo, že zanalyzují Trumpovy tweety, zda neobsahují znaky snahy o maření spravedlnosti. Souhlasí ale s Fištejnem v tom, že pravděpodobně nepůjde o dostatečný důkaz.

„Nicméně je zde několik dalších oblastí, kde se nějaké maření mohlo vyskytnout, a soudy s Paulem Manafortem nebo s bývalým bezpečnostním poradcem Michaelem Flynnem mohou přinést konkrétní důkazy o tom, že se Trump snažil vyšetřování narušit,“ upozorňuje Boháček.

Vyšetřování je dlouhé a Mueller se snaží vytvořit silnou kauzu, kterou by mohl předložit Kongresu. Republikáni kontrolují Sněmovnu reprezentantů i Senát, musela by to tedy být opravdu silná kauza, aby měla šanci na úspěch.
Petr Boháček

„Znaky možného napojení Trumpovy kampaně na Rusko tady jsou, zatím nebyly konkretizovány. Vyšetřování není uzavřené a žádné důkazy nebyly předloženy, vše je v procesu, takže nelze nic jiného čekat,“ uzavírá spolupracovník Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související