Ve vlaku prožívám nejkrásnější chvíle, říká Igor Bareš

12. srpen 2018

„Chtěl jsem být hajným, proto jsem také vystudoval střední zemědělskou školu. Viděl jsem se někde, i bez vysoké školy, v zoologické zahradě,“ říká nedělní host Barbory Tachecí a Osobnosti Plus, herec Igor Bareš.

„A to už souvisí s mým rodným městem, Olomoucí, které jsem nikdy neopustil a nikdy neopustím. A souvisí to především s mou milovanou olomouckou zoologickou zahradou," komentuje své směřování herec a pokračuje ve vysvětlení:

Během čtyřletého studia na střední škole jsem ale přičichl k amatérskému herectví a k historickému šermu. Narazil jsem také na mého životního kamaráda, se kterým jsme si řekli, že se pokusíme o zkoušky na JAMU. Oba jsme byli kluci z Moravy a nepomýšleli jsme na to, že bychom uspěli v Praze, proto jsme zkusili Brno. Já jsem uspěl, on ne. Nejkrásnější léta jsem strávil potom v Mahenově činohře, v brněnském Národním divadle,“ dodává herec.

Přidává ovšem dovětek, kterým hodnotí svá herecká studia: „Když jsem uspěl na talentových zkouškách JAMU a opustil tedy i cestu do lesa, zjistil jsem, že studium Divadelní fakulty je ztráta času.“

Herec Igor Bareš se narodil 15. dubna 1966 v Olomouci. Po maturitě na střední zemědělské škole studoval na brněnské JAMU, občas vystupoval v Divadle bratří Mrštíků, po absolutoriu školy byl v angažmá v Mahenově divadle, od roku 1991 pak členem Národního divadla v Brně. Od roku 2002 byl ve svobodném povolání, v roce 2005 se stal členem činohry Národního divadla. Stálé angažmá v Národním divadle mu bylo ukončeno 31. 7. 2016. Od roku 2015 je v angažmá Divadla na Vinohradech. V roce 1997 byl nominován na Cenu Thálie za roli Raskolnikova v inscenaci Zločin a trest a za roli Hamleta na Cenu Alfréda Radoka. Kromě své práce v divadle účinkuje také v rozhlase a působí i v dabingu.

Cesty vlakem

Igor Bareš se, jako mnozí, snažil během studií vyhnout dvouleté vojenské službě. Aby získal modrou knížku, musel oželet svůj řidičský průkaz. „Jsem soběstačný ve vlaku, to jsou nejkrásnější okamžiky. Mé dvou a půlhodinové cesty do rodné Olomouce nebo do Brna jsou nejkrásnější. Když mě někdo někde chce, tak pro mě přijede, když někam potřebuji jet, požádám manželku, kteřá má řidičák,“ říká.

Veškeré sny a přání, a neměl jsem jich moc, se mně plnily samy.
Igor Bareš

Doma jsem doma

Ani po sedmnácti letech se herec, který se v televizi etabloval seriálovou rolí lékaře, necítí v Praze doma. „Zůstal jsem rozkročen tak nějak u Humpolce, když jsem opouštěl angažmá v Brně. A navíc je to takové pravidlo, že tam, kde se člověk narodí, se cítí doma. Tedy v Olomouci. Mám tam i dům po rodičích a vozím tam své dvě malé děti.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Igor Bareš se svěří také s tím, jak si sám řekl o roli, nebo jakou kurioritu to v jeho hereckém životě znamenalo. 

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související