Vánoce v Betlémě se odehrají třikrát. Bez sněhu, zimy a s půl milionem turistů

19. prosinec 2017

Po Česku od konce minulého týdne putuje Betlémské světlo. Každoročně sem z Kristova rodiště putuje jako znamení vánoční zvěsti. Opačným směrem – do města na Západním břehu Jordánu už tradičně míří statisíce poutníků – věřících i obyčejných turistů, aby navštívili místo, kde se podle biblické tradice narodil Ježíš. Bazilika Narození Páně se však v posledních letech výrazně mění.

Bazilika Narození Páně stojí přímo na hlavním betlémském náměstí. Během adventu je jakoby zastrčená – masivní stavba, která zvenčí na první pohled připomíná spíš pevnost než kostel je navíc ve stínu velkého vánočního stromu, před kterým stojí dřevěný betlém.

Vchází se nízkými dveřmi, které každého kromě těch nejmenších přinutí sehnout hlavu. Uvnitř jsou hloučky turistů a na ty bez průvodce přímo v hlavní lodi čeká muž, který je za peníze kostelem provede i s patřičným komentářem. Mezi tím vším procházejí vousatí i oholení kněží a mniši.

Bazilika Narození Páně ve stínu vánočního stromku

Duchovní atmosféru ale narušuje mohutné lešení, které zakrývá větší část hlavní lodě, a občas se zpoza něj ozve hlas anebo jiný zvuk, který připomene probíhající rekonstrukci chrámu. „Je to zvláštní kostel. Jsou tu tři různé církve s různými daty Vánoc. Je tu hodně návštěvníků a překvapilo mě, že katolický kostel byl zavřený,“ říká italský návštěvník Leonardo.

Tři křesťanské církve

O něco lépe se na duchovní atmosféru člověk naladí ve chvíli, kdy se uvnitř slouží bohoslužba. Kostel Narození Páně spravují tři křesťanské církve – arménská apoštolská, řecká ortodoxní a katolická. Ty se také střídají podle předem daného časového harmonogramu.

Zatímco kněží arménské apoštolské církve zpěvně předčítají verše bohoslužby u oltáře v boční části chrámu, ostraha pečlivě hlídá, aby nikdo z návštěvníků obřad nenarušil. Ani ti, kdo v tu chvíli vycházejí z vůbec nejsvětějšího místa uvnitř, tedy z jeskyně, ve které se podle legendy narodil Ježíš Nazaretský a která je ukrytá pod hlavním oltářem hlavní lodi baziliky.

Vstup do baziliky Narození Páně v Betlémě

„Měla jsem sen a v něm jsem slyšela ženský hlas, který mi řekl, přijď do Jeruzaléma, něco tam najdeš. Věděla jsem, že sem musím přijet a navštívit místa, kde byl Ježíš. V Jeruzalémě jsem cítila velmi silnou energii, až mě to rozplakalo. Ale tady je to jiné, tady cítím prostě štěstí,“ říká albánská katolička Sabina, proč přijela do Betléma.

Turistická atrakce?

Restaurátor Gianluca Piacenti u jedné mozaiky

V chrámu můžete potkat nejen křesťany. Je tu i skupinka mužů s dlouhými plnovousy a tmavou pletí, na sobě všichni mají dlouhé splývavé šaty a na hlavě vyšívanou plochou čapku zvanou takéja – typickou pro zbožné muslimy.

„Přišli jsme sem, protože věříme, že podle Koránu je tady místo narození proroka Ježíše - svatého proroka. Cítíme, že je to svaté místo, to, kde se narodil prorok. Jsme zbožní a věříme na proroky,“ vysvětluje jeden z nich, Gul Nawwáz z Londýna, a dodává, že Ježíš má i v islámské tradici výjimečné postavení jakožto jediný z proroků, který podle koránské tradice dokázal činit zázraky.

„Loni jsme v celé Palestině měli 2,3 milionu turistů. Letos by to mělo být víc. Nejvíc lidí jezdí do Betléma v období Vánoc – 24. a 25. prosince. Loni to bylo zhruba půl milionu návštěvníků a letos očekáváme zhruba stejný počet,“ říká Džerís Kumsíja, náměstek palestinské ministryně pro turismus a památky.

Jak probíhají restaurační práce v bazilice? A promění vás duchovně návštěva Betléma? Poslechněte si celý pořad Zaostřeno >>
autor: znk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.