Válková: Vondráček ctí rovnost před zákonem, výroky o Babišovi tak nemyslel

28. listopad 2017

V úterý v poledne se sejde sněmovní mandátový a imunitní výbor, který má na programu policejní žádost o souhlas Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslanců hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Tímto bodem se bude zabývat i plénum dolní komory na úterní druhé schůzi tohoto volebního období. „Jelikož Andrej Babiš bude premiérem, policejní vyšetřování kauzy Čapí hnízdo by se mohlo o čtyři roky odložit,“ prohlásil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

„Já osobně mám jiný názor. Má se postupovat podle toho, zda dojde k naplnění všech zákonných požadavků, aby výbor mohl Sněmovně doporučit vydání. Kolega to myslel v širších politických souvislostech,“ říká poslankyně a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO.


Budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu.Radek Vondráček v OVM

Za nešťastné považuje i Vondráčkovo dřívější vyjádření v České televizi. Zdůrazňuje ale, že ho předseda Sněmovny jistě nemyslel tak, že by si premiér byl před zákonem rovnější než jiní lidé. Výrokem se podle Válkové bude zabývat i poslanecký klub hnutí ANO.

„Radka Vondráčka znám jako výborného právníka, který ctí základy právního státu. Neznám žádného politika, který by se za všech okolností vyjadřoval naprosto přesně. Navíc už delší dobu probíhají náročná jednání, kterých se účastní, a v poslední době mi připadá dost vyčerpaný,“ doplňuje Válková.

Sněmovna není soud

Vondráček pro server iRozhlas.cz také řekl, že Andrej Babiš nemá šanci se před soudem včas očistit, protože věc podle jeho názoru během čtyř let neskončí. Poukázal přitom na případ poslance ODS Bohuslava Svobody, který byl vydán už v minulém volebním období, ale proces stále neskončil.

„Procesy se v jednotlivých případech můžou táhnout neobvykle dlouho a nerozumí jim politická scéna ani občané. Ale není úkolem Poslanecké sněmovny ani mandátového výboru posuzovat, co je dlouhé soudní řízení. My máme posoudit, zda jsou důvody pro odejmutí imunity,“ upozorňuje poslankyně Miroslava Němcová z ODS.


Přijde mi zvláštní, že se Andrej Babiš touží schovat za imunitu, když jsou obžalováni jeho příbuzní.Miroslava Němcová

Neočekává, že by nová žádost o vydání byla výrazně odlišná od té předchozí z letošního srpna, na základě které Sněmovna poslance Babiše a Faltýnka vydala. „V obecné rovině mohu říci, že je žádost zhruba stejná jako ta minulá,“ dodává členka mandátového a imunitního výboru.

„Zaráží mě, jak dobře má kolegyně ví, že se nic nezměnilo v důkazní situaci a že je žádost v hrubých rysech stejná. Situace se změnila tím, že bylo zahájeno trestní stíhání, proti kterému byly podány stížnosti. Rozhodnout by o nich měl státní zástupce,“ zdůrazňuje Válková.

Spustit audio