V USA budou prodávat geneticky modifikovaný ananas. Je růžový a může snížit riziko vzniku nemocí srdce

10. květen 2017

Růžový ananas je nová, geneticky modifikovaná plodina, která se začne prodávat ve Spojených státech. Poněkud bizarní plod dostal povolení od místního úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Na trh jej přivede firma Del Monte.

Může se zdát, že právě růžová dužina je tím, čeho chtěli biologové dosáhnout. Pravdou ale je, že barva je sekundárním efektem. Způsobuje ji totiž snížená hladina produkovaných enzymů, které v běžných plodech mění růžové barvivo lycopen na žlutý beta karoten. Lycopen je přítomen také v rajčatech nebo vodním melounu.

Důvodem, proč se odborníci snaží růžové barvivo v plodech zachovat, jsou jeho antioxidační účinky a snaha o získání ještě sladšího ovoce. Nový ananas může mít pozitivní vliv na snižování rizika onemocnění srdce nebo vzniku nádorových onemocnění. Kromě těchto benefitů je růžový ananas samozřejmě i vizuálně zajímavý.

Genetické modifikace odborníci dosáhli takzvanou cisgenozí. Manipulace se v takovém případě odehraje přímo v genu rostliny samotné, a to tak, že se některé geny takzvaně vypnou, nebo se do genomu integruje gen křižitelného druhu.

Zatímco ve Spojených státech se podobně modifikované potraviny na trh dostávají čím dál častěji, v Evropě by povolení podobného ananasu zřejmě neprošlo. Evropská unie má totiž k uměle modifikovaným potravinám jiný postoj.

Minulý týden europoslanci například hlasovali pro rezoluci, která vyzývá Evropskou komisi, aby nepovolovala pěstování geneticky modifikované kukuřice a bavlny, které jsou odolnější proti určitým herbicidům. Ty mohou vyvolávat u lidí zdravotní problémy a modifikované plodiny by mohly povzbudit jejich širší využití.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio