V Montaně byl objeven vzácný Plesiosaurus

23. září 2010

Amatérští paleontologové Ken Olson a jeho syn Garrett našli v polovině srpna v Montaně asi 120 km severovýchodně od Lewstownu lebku a spodní čelist mořského plaza plesiosaura rodu Edgarosaurus. Uvedla to na svých stránkách Státní univerzita v Montaně.

Slovo Plesiosaurus pochází z latiny a znamená "téměř ještěr". Označují se jím mořští masožraví plazi, kteří měli dlouhý krk, který jim usnadňoval lov ryb nebo jiných mořských plazů a umožňoval rychlé manévrování. Před útoky jiných predátorů ho nechránil žádný pancíř, ale pravděpodobně jen splývavé zbarvení. Lovil ve vodě, ale vajíčka kladl na souši. Přesto měl všechny 4 končetiny přeměněny v ploutve.

V Montaně už došlo k podobným nálezům i v minulosti, nikdy před tím ale nebyla lebka úplná. Je poměrně vzácné lebku Plesiosaura objevit, nenachází se totiž často společně se zbytkem těla. Je totiž relativně malá a křehká, takže se snadno poškodí.

Stáří lebky se odhaduje na 70 milionů let. Je 40 centimetrů dlouhá a předpokládá se, že krk mohl být 7 - 10x delší. To znamená mohl se skládat z 50 až 70 krčních obratlů. Další, detailnější studie mohou například na základě chrupu prozradit, čím konkrétně se druhohorní mořský plaz živil.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.