V Malajsii se po šedesáti letech dostává k moci opozice v čele s devadesátiletým premiérem

14. květen 2018

Malajsie přestala po 61 letech být zemí vlády jedné strany. Poprvé od vyhlášení nezávislosti na Spojeném království v roce 1957 dali Malajsijci přednost opozici před vládní Národní frontou, která v parlamentních volbách minulý týden získala jen 79 křesel z 222.

Předseda Národní fronty a dosavadní premiér Najib Razak prohrál s opozičním vůdcem Mahathirem Mohamadem, který kdysi vládní stranu vedl, připomíná britský týdeník Economist.

Čtěte takéMuž, který vrhal stín. Uzdraví bývalý autokrat Mahathir nemocnou Malajsii?

Uskupení opozičních stran s názvem Aliance naděje 92letého Mahathira vyhrálo 122 poslaneckých mandátů a ovládlo šest z třinácti malajsijských států, o čtyři více než dosud. Je to ohromující výsledek vzhledem k tomu, že si Najibova formace metodicky dláždila cestu k vítězství.

Zahrnula prémiemi státní zaměstnance, schválila nová volební pravidla, která posílila šance jejích kandidátů, a ještě na poslední chvíli slibovala osvobození od daní z příjmu voličům mladším 26 let. Nic ale nepomohlo.

Podporu dosavadní vládní strana ztrácela deset let. V roce 2008 přišla o dvoutřetinovou parlamentní většinu a voliči jí nebyli nakloněni ani v roce 2013. Mahathirova koalice se skládá ze čtyř uskupení. Jednu z nich vede Anwar Ibrahim, který si odpykává trest vězení za homosexualitu, ale tvrdí, že rozsudek měl politickou motivaci. Mahathir a Anwar říkají, že spolu dnes dobře vycházejí, ale jejich spory deset let udávaly tón malajsijské politice.

Logo

Nejstarší premiér světa

Nová vláda chce především zrušit všeobecně nenáviděnou šestiprocentní daň ze zboží a služeb, která byla zavedena před třemi lety, a snížit závislost země na příjmech z ropy. Dalším důležitým úkolem bude vyšetřit zmizení čtyř a půl miliardy dolarů ze státního rozvojového fondu. Kabinet chce také znovu zavést státní dotace na benzin a zvýšit minimální mzdu.

Z dlouhodobého hlediska by mohla mít koaliční vláda potíže s rasovou politikou. Asi 69 procent z 32 milionů obyvatel tvoří etničtí Malajci a další domorodé skupiny, 24 procent etničtí Číňané a 7 procent Indové. Toto téma však kabinet ještě dlouho nebude řešit, pokud vůbec. Prozatím bude muset voličům předvést, že ji spojuje víc než jen antipatie vůči bývalé vládnoucí straně, soudí Economist.

Mahathir hned po vyhlášení výsledků složil přísahu, a stal se tak nejstarším předsedou vlády na světě, doplňuje server katarské televize Al-Džazíra. Už před volbami slíbil, že požádá krále o omilostnění vězněného Anwara Ibrahima, a pokud uspěje, odstoupí a přenechá premiérské křeslo jemu. Anwarova manželka Wan Azíza Wan Ismailová se má stát vůbec první ženou ve funkci vicepremiérky. Král s milostí pro Ibrahima souhlasil.

Menší štěstí naopak potkalo dosavadního premiéra Najiba a jeho manželku, jimž bylo nařízeno, že nesmějí opustit zemi, dodává hongkongský deník South China Morning Post. Spekulovalo se o tom, že se dvojice pokusí utéct, protože Najib je zapletený do skandálu okolo zmizení státních peněz.

autor: gzb
Spustit audio

Související