V Jordánsku slaví Vánoce křesťané i muslimové pospolu. V Bruneji je šejch zakázal

9. červen 2016

Blízký východ není jen místem válek a střetů, ale také místem mírového soužití, pro mnoho lidí je ovšem tato realita velkou neznámou. Kupříkladu v Jordánsku funguje soužití křesťanů a muslimů téměř bezproblémově.

Možná to lidi, kteří znají Blízký východ jen z médií, překvapí, ale na Blízkém východě funguje řada lidí nejrůznějších náboženství pospolu, připomíná server arabské televize Al-Arabíja.

Křesťané i muslimové pracují ve stejných kancelářích, společně připravují večeře svým rodinám a podporují jeden druhého.

V jordánském hlavním městě Ammánu se letos rozhodli tuto jednotu ukázat otevřeně. Chtějí tak dát najevo, že i v srdcích Arabů je především touha po mírovém soužití. V části Ammánu zvané Abdali se po celý týden koná trh pro všechny křesťany s názvem Vánoce na bulváru.

Trh začal rozsvícením 15 metrů vysokého vánočního stromu. Každý večer se kolem něj procházejí lidé v šálách a kabátech, kupují si horkou čokoládu a fotí si snímky se Santa Clausem a jeho soby. Někteří návštěvníci také nakupují zboží z okolních obchůdků.

Čtěte také

25letý Mohammed, který v jednom z obchůdků prodává, k tomu říká: „Násilí zachvacuje země kolem Jordánska, ale rozhlédněte se tady. Křesťané i muslimové, muži, ženy i děti si užívají Vánoce společně. Věřím, že mladá generace přináší naději a že nás čeká mnohem lepší budoucnost.“

Podle Jordánce Šádího Gabíra vánoční trhy v Jordánsku vlastně nejsou ani potřeba. „Vánoční bulvár pěkným způsobem dokládá jednotu křesťanů a muslimů v Jordánsku. My ale ve skutečnosti takovou připomínku ani nepotřebujeme, protože tuto jednotu žijeme v Jordánsku bez větších problémů každodenně.“

Americký univerzitní student z Kalifornie Simon, který je v Jordánsku na výměnném pobytu, k tomu dodává: „Mnoho lidí si myslí, že křesťanství existuje jen na Západě. Neuvědomují si ale, že křesťané žijí na Blízkém východě tisíce let a že existovala období, kdy vedle sebe žili křesťané a muslimové v míru po celá staletí.

Vánoce zakázány

Ne všude je ale soužití obou komunit podobně idylické. Britský deník Telegraph upozorňuje na příklad Bruneje – malého převážně muslimského státu na ostrově Borneo, žijícího především z ropy. Tamní konzervativní sultán zvolil zcela opačnou cestu a zakázal jakékoli veřejné oslavy křesťanského svátku.

Čtěte také

Reagoval tak na přání některých brunejských imámů, podle nichž by se zpěv koled nebo ozdoby v ulicích mohly dotknout citů muslimských věřících. Muslimové v Bruneji tvoří 65% obyvatelstva.

Křesťané tak mohou Vánoce slavit pouze v soukromí svých komunit. Podle Telegraphu ale mnozí na znamení nesouhlasu zveřejňují snímky vánočních stromků a výzdoby na sociálních sítích.

Brunejský sultanát

Vánoce se příliš neslaví ani ve Svaté zemi. V důsledku nedávných nepokojů se v palestinských městech jako Ramalláh tradiční oslavy nekonají. Na minimum se omezily i v Betlémě a Jeruzalémě, kde byl zrušen i tradiční průvod Santa Clause a ohňostroj.

Šestimetrový strom na náměstí v Ramalláhu obvykle během Vánoc září ozdobami, letos nyní však zůstal neosvětlený. „Je to poselství celému světu, že Palestina trpí a nedokáže oslavit zrození Ježíše tak, jako zbytek světa,“ řekl týdeníku Arab Weekly šéf palestinské samosprávy v Ramalláhu Musa Hadid.

Oslavy nezachránil ani fakt, že letošní Vánoce se časově kryjí s výročím narození proroka Mohameda. „Je důležité připomenout si památku dvou velkých proroků. Pro Palestince je ale velmi obtížné slavit v této době, kdy tolik mladých přišlo o život v důsledku izraelské okupace,“ prohlásil jeruzalémský velký muftí Muhammad Hussein.

Čtěte také

Nedávné nepokoje si v Izraeli vyžádaly životy 19 Izraelců a 120 Palestinců včetně 25 dětí. Izraelská vláda navíc odmítá vydat těla zhruba padesáti Palestinců k pohřbení.

V takové situaci není na oslavy ani pomyšlení. Násilnosti také odradily řadu křesťanských poutníků z celého světa.

Spustit audio