V jihozápadním Rumunsku se rozrůstá poušť. Pěstují tam batáty a arašídy

V župě Dolj na jihozápadě Rumunska se v posledních letech zintenzivnil proces vzniku pouště. Informuje o tom zpravodajský server Romania Insider s tím, že je to důsledek ubývání lesů a také rostoucí průměrné teploty.

Území, o kterém je řeč, se nazývá Olténská Sahara, leží mezi městy Calafat a Dăbuleni a pokrývá plochu zhruba 100 tisíc hektarů. Půda je tu převážně písčitá a v okolí města Dăbuleni se pěstují melouny slavné po celém Rumunsku.

Lesy, které následky sucha zmírňují, ještě v roce 1970 pokrývaly 12 procent území župy. Dnes to je už jenom sedm procent. Za socialismu tady nicméně vznikl závlahový systém, který se používal v obdobích sucha.

Muž, který zastavil poušť

03332361.jpeg

Yacouba Sawadogo je africký farmář, který se 30 let svého života v Burkině Faso snaží zastavit poušť. Jeho jediným nástrojem je rýč a pevné přesvědčení, že vše lze změnit k lepšímu.

Zvlášť v okolí měst Sadova a Corabia tak podle rumunského serveru vznikl skutečný zemědělský ráj, kde se pěstovaly tuny ovoce a zeleniny na vývoz. Po revoluci se ale závlahový systém rozpadl a území je dnes vyprahlejší než dřív.

Zemědělci v kraji kvůli těmto změnám přešli na pěstování plodin, které jsou vhodné pro písčité půdy. Dobře se tu daří například batátům nebo podzemnici olejné.

„Půda v Dăbuleni je písčitá a nemůžeme tu pěstovat náročné plodiny, jako je kukuřice nebo pšenice. Závlahový systém nejspíš už nikdy fungovat nebude, takže se musíme přizpůsobit. Před revolucí se tady všude zavlažovalo. Když se půjdete projít po poli teď, nenajdete po závlahovém systému z komunistických dob ani stopy,“ řekl novinářům jeden z místních zemědělců.

Na konci minulého roku tu 400 dobrovolníků zasadilo více než pět tisíc akácií, odborníci ale říkají, že má-li se proces šíření pouště zastavit, bude podobných opatření potřeba víc, uzavírá server Romania Insider.

autor: mit
Spustit audio

Související