V jakém světle se ukáže TOP 09?

27. listopad 2009

Na první pohled by mělo jít jen o vlastně naplnění povinnosti a TOP 09 má nejvyšší čas na svůj de-fakto základní krok - totiž vlastně potvrdit existenci, ustavit se, jak se pěkně česky říká. O mnoho více, než o ono ustavení se a o stvrzení zakladatelského tandemu Karel Schwarzenberg - Miroslav Kalousek v čele také opravdu nepůjde.

Přičemž prvně jmenovaný má být jakýmsi vývěsním štítem strany a druhý čímsi jako jejím výkonným ředitelem. Nicméně víkendový sněm TOP 09 bude přece jen dobře sledovat pozorněji, neboť jde o prvou příležitost dozvědět se o tomto subjektu něco víc, než že v něm Schwarzenberg vidí pro sebe více méně asi poslední šanci zasáhnout aktivně do české politiky. A že pro Kalouska znamená uvolněné ruce od v mnohém nevypočitatelných lidovců. Víme také ještě, že se deklarativně konzervativní TOP 09 spojila s doposud jen komunálně úspěšným a názorově prý blízkým sdružením Starostové a nezávislí. Nu a konečně je známo, že ti voliči, kteří jsou hladící po nějaké další neozkoušené alternativě, zareagovali na vznik strany se šarmantním a charakterním knížetem v popředí velmi vstřícně. Kdo myslel, že více než slušné úvodní volební preference jsou jen nárazovým úkazem a dlouho nevydrží, zatím se plete: TOP 09 vykazuje v průzkumech vždy aspoň desetiprocentní výsledek (většinou však lepší) a bojuje s KSČM o třetí příčku.

Pokud v jarních volbách skutečně dosáhne takového úspěchu (mohl by být ale klidně i o dost vyšší), pak bude mít samozřejmě podstatnou roli. A není se co divit, že už se uvažuje o tom, jak prý TOP 09 bude nominovat příštího premiéra, přičemž osloví dnes tak populárního nestraníka Jana Fischera. Což o to, jako marketingový tah by to zřejmě fungovalo. Ale k takové situaci je přece jen dost daleko a tak není ani třeba takovou kuloárovou fámu komentovat.

Média si v předvečer sněmu všimla, že na slibných postech kandidátek - ty ale jistě ještě nejsou definitivní - figurují někteří už ostřílení politikové s mírnými či většími škraloupy. Což je ovšem v rozporu s tím, jak je TOP 09 vnímána - především skrze Schwarzenberga: totiž coby hráz vůči korupci anebo kladoucí větší důraz na právo. Schwarzenberg to zatím nemíní dramatizovat: podle něho nelze zabránit, aby se podobní lidé v jakékoli straně, a zvlášť v nové, neobjevili. S tím jistě lze souhlasit,. Uvidí se, jak to pak s kandidátkami skutečně bude. Nesporným faktem také je, že k TOP 09 přestoupila část lidovců, včetně některých významných. Zda se s tím smíří voličstvo není zatím jasné. Ale zdá se, jakoby Schwarzerbergovou kouzlo mělo značnou sílu: aspoň prozatím jsou lidé schopni zapomenout na to, že se v minulosti několikrát vyskytl sám Kalousek poblíž různých temnějších kauz. Pravda, v posledních letech tomu tak nebylo a ve funkci ministra financí Topolánkovy vlády získal Kalousek velmi dobrou pověst. Premiér o něm s oblibou mluvíval jako o nejschopnějším strážci státní kasy a když na jaře padla vláda, byl by za Kalouskovo setrvání dokonce i prezident Klaus. Schwarzenberg na dotazy ke Kalouskově minulosti (například v kauze padáky pro armádu) opakuje, že jeho kolega nebyl nikdy obžalován a natož souzen a dohady se on zabývat nemíní. Voliči jsou poněkud věcnější: tuší, že se Kalousek druhdy mohl namočit (také i pro KDU-ČSL), ale dejme tomu, že je už uspokojen. A teď ho cele zajímá politika a chce v ní něco dokázat. Varianta by to jistě byla akceptovatelná.

Než sněm proběhne a budou zvoleny příslušné stranické orgány (uvidí se tudíž, kdo v nich sedí), můžeme zatím jen konstatovat, že TOP 09 vlastně nedělá žádné chyby a jakoby jí všechno vychází. Roli napraveného hraje Kalousek důvěryhodně, Schwarzenberg nepřestává sbírat body, aniž pro to musel něco výrazného činit. A strana také ví, jaké voliče může oslovit - proto se nezdráhá hovořit nejen o příplatcích u lékaře, ale i za některé léčebné úkony, nebrání se školnému na vysokých školách, hovoří o podílu lidí v produktivním věku na důchody svých rodičů atd. Pravicová témata a magnetický lídr ostatně také znervózňují ODS, které podle všeho přebírá TOP 09 část voličské základny. Přičemž ovšem vidí v občanských demokratech nejbližšího spojence proti hrozbě vlády ČSSD z podporou komunistů.

Pokud nezačne dělat přešlapy a případné okaté kariéristy odsune do nižších stranických pater, dost podstatná část lidí je už téměř rozhodnuta dát jí na jaře šanci. Zdali to bude stačit k naplnění Kalouskových a Schwarzenbergových plánů, také nelze předvídat. Poměrně výrazně zamíchat domácí politickou scénou TOP 09 jistě může. A má podle všeho i potenciál porazit KSČM. To není málo. Tak si počkejme, v jakém světle se na sněmu ukáže.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio