V Itálii našli nejstarší obraz od Leonarda da Vinciho. Ukrývá šifrovanou zprávu

24. červen 2018

Odborníci se přou o autenticitu keramické kachle, kterou měl vyzdobit mladý Leonardo da Vinci. Čtvercový předmět s obrazem archanděla Gabriela je označovaný za nejranější Leonardovo dílo, které se zachovalo do dnešní doby a také za umělcův autoportrét.

Britský deník Guardian píše, že pokud by se prokázala pravost předmětu, byl by to zázrak – kachel by totiž přetrval více než 500 let neporušený. Osmnáctiletý umělec ho měl údajně namalovat v roce 1471.

Tvrzení, že jde o Leonardovu práci, k němuž je skeptický třeba světově uznávaný expert na Leonardovo dílo Martin Kemp, určitě vyvolá debatu v akademických kruzích. Od údajného objevu dříve přehlíženého Leonardova díla neuplynul ani rok a zároveň pokračují spory o autenticitu restaurovaného obrazu Salvator Mundi. Malba se každopádně stala nejdražší na světě – loni v zimě se v New Yorku na aukci Christie´s prodala za více než 450 milionů dolarů.

Čtěte takéNejdražší obraz prodaný v aukci. Da Vinci se vydražil za téměř deset miliard korun

Kempa, který je emeritním profesorem dějin umění na Oxfordské univerzitě, nepřesvědčil zvlášť andělův účes. „Šance, že to maloval Leonardo, je menší než nulová. Ta hloupá leonardovská sezóna snad nikdy neskončí,“ povzdechl si akademik.

Jen velmi málo autentických Leonardových děl se zachovalo do dnešní doby a skoro všechna jsou součástí muzejních sbírek. Je to dáno zčásti velkým zájmem badatelů – ti prostudovali vše včetně nákresů Leonardových vynálezů, jako byly létající stroje nebo beranidlo proti hradbám při obléhání města. Řadu projektů Leonardo nedokončil.

Dílo z učňovských let

Nyní zkoumaná dlaždice byla prezentována na tiskové konferenci v Římě pod skleněným poklopem. Italská tisková agentura Adnkronos ocitovala vyjádření profesora Ernesta Solariho, který o renesančním umělci hojně psal a který tvrdí, že spolu s odbornicí na rukopisy Ivanou Bonfantinovou doložili, že dlaždice obsahuje stopy, jež vedou k všestrannému géniovi.

Čtěte takéNahá Mona Lisa? Ve Francii objevili kresbu, která mohla Da Vincimu sloužit jako náčrtek ke známé olejomalbě

Měly by to být tajné popisky, k nimž patří řada čísel a údajný Leonardův podpis, jenž se čte jako v zrcadle. Podobných paraf jsou plné umělcovy pozdní notesy. Z dlaždice badatelé údajně také vyčetli šifrovanou zprávu. Domnělý vzkaz zní: „Já, Leonardo da Vinci, narozený v roce 1452, jsem sám sebe ztvárnil v roce 1471 jako archanděla Gabriela“.

Solari tvrdí, že intenzívní testy určení původu dlaždice, včetně termoluminiscenční metody, ji datují do 15. století. Měla patřit jedné šlechtické rodině ve městě Ravello. Profesor je přesvědčený, že kachel vypálili v keramické peci, jež patřila Leonardovým rodičům z otcovy strany. Tvrdí to přesto, že v roce 1471 Leonardo coby nemanželské dítě opustil dům rodiny ve Vinci, kde byl vychován, a dokončil své učňovské období v dílně mistra Verrocchia.

Deník Guardian závěrem upozorňuje i na jiné nedávno zveřejněné a rovněž silně zpochybňované Leonardovo dílo. Pravost obrazu dívky La Bella Principessa, který by se mohl prodat až za 100 milionů liber, zpochybnil padělatel Shaun Greenhalgh, jemuž se podařilo přechytračit už mnoho expertů. Trvá na tom, že obraz maloval on sám. Má jít o portrét Sally, pokladní ze supermarketu v jedné ze čtvrtí severoanglického města Bolton.

autor: mam
Spustit audio