V Hongkongu měly děti kvůli covidu letní prázdniny v březnu. Říkaly jim plesnivé, popisuje sinoložka Moore

22. červenec 2022

Sinoložka a socioložka Markéta Moore žije trvale v Hongkongu a říká, že se tam svět zastavil v roce 2020. „Jde o pocit, který tam máme. Celý svět se naučil s koronavirem tak nějak žít, ale v Hongkongu se čas zasekl. I když máme vakcíny a různá opatření, tak vláda stále setrvává v politice nulového výskytu,“ popisuje.

Správkyně autonomní oblasti Carrie Lamová dokonce v únoru vyhlásila přesun letních prázdnin na březen. „Ano, z toho jsme měli velkou hrůzu,“ vzpomíná. „Protože někdy letos v únoru nebo březnu do Hongkongu konečně dorazil covid. Tehdy o tom, že tam byly nějaké vlny, říkali už dřív, ale vždy šlo tak o stovku případů.“

Čtěte také

„A když konečně dorazil a šlo o tisíce lidí denně – nakonec to bylo až 30 tisíc nemocných za den –, tak nastala velká změna a uvažovalo se, že bude celkový lockdown a že všichni obyvatelé budou testováni. A Lamová vyhlásila, že bude používat školy jako testovací centra a vyhlásila prázdniny.“

„Pro místní děti to skutečně byla katastrofa – nikam nemohly, všechno bylo zavřené, nemohly do parku, ven, do bazénu, na pláž, nikam a jen doma. Většina lidí v Hongkongu má velice malé byty, žijí ve velice stísněných podmínkách, takže to pro ně bylo skutečně těžké.“

„Děti si z toho pak dělaly legraci a říkaly, že jsou to plesnivé prázdniny. Že nemohou dělat nic a jen sedět a čekat, až na nich poroste plíseň,“ přidává sinoložka historku.

Čtěte také

Lékařská péče je tam zdarma, lidé neplatí ani zdravotní pojištění. To ale platí pouze pro státní nemocnice, kde je podle Moorové jen málo lůžek.

„A toho se vláda skutečně bojí. Už se i stalo, že došlo k zahlcení nemocnic. Na začátku, když těch případů nebylo moc, tak se nikoho neptali na příznaky, ale každý pozitivně testovaný člověk byl odvezen do nemocnice na izolaci. Když to ale bylo 30 tisíc lidí, tak tohle dělat nemohli. Ale pokud počty zas klesnou a budou zas například v řádu desítek nebo stovek, tak je možné, že se zas budou lidé zavírat jen proto, že mají covid,“ uvažuje.

Sama se totiž domnívá, že úřadům až tak nejde o izolaci nemocných, ale důvod bude jiný. Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související