V depresivnějších obdobích se snažím nic nepsat, nebo to aspoň nezveřejňovat, říká básnířka a zpěvačka rodinné skupiny Eva Mišíková

8. září 2023

Básnířka a recitátorka, zpěvačka, překladatelka a učitelka francouzštiny Eva Mišíková přiznává, že písňové texty současné rodinné kapely E+Mausy jsou zhudebněné básně. „Dodnes se nepovažuju za takovou básnířku, která je všude a všechno obsahuje. Myslím tím různé literární kruhy. Mám periody, kdy píšu a baví mě to, a pak mne to zase odfoukne někam jinam,“ popisuje v pořadu Hovory.   

Vladimír Mišík

„Takže si průběžně píšu básničky, některé jsem už zveřejnila a některé jsou v šuplíku. Vyjadřuji tím vždy nějaké své období, případně píšu tehdy, kdy mne to baví.“

„Upřímně řečeno, v depresivnějších obdobích se snažím nic nepsat, a pokud ano, tak to nezveřejňovat,“ dodává.

U Mišíků platí, že zpívají všichni, celá rodina. Proto taky vlastně spontánně vznikla i jejich rodinná skupina. „Zazpívali jsme si takto úplně naplno a společně na dvou koncertech, které se jmenovaly Nechte zpívat Mišíka, který byl tuším před šesti lety.“

„Taky všichni bydlíme v jednom domě, takže by se nabízelo, že se budeme scházet a dělat nějaké jamy, ale nějak to má každý z nás trošku jinak. Přesto se stává, že se propojí někdo z nás s někým druhým pro konkrétní projekt,“ vysvětluje.

Nikomu to ale nevadilo. Možná pomohli i hosté, které si Cristovao pozval. Na pódiu si sním zazpíval třeba Adam Mišík

E+Mausy

Skupina E+Mausy vznikla spontánně před dvěma lety. Po prvním společném a bluesově laděném večírku na vernisáži výtvarnice Philly Primus se nadále schází ve zkušebně kousek od Emauzského kláštera v centru Prahy. Vystupuje ve složení: Eva Mišíková (texty, zpěv, recitace), kytara Jakub Mužik, klávesy Daniel Patras, basová kytara Jan Polák, bicí Antonin Strnad.

V říjnu pokřtí E+Mausy v Malostranské besedě své debutové album. Na pódiu bude i její manžel Vladimír Mišík, který už jinak veřejně nekoncertuje. Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.