V Británii zvítězí Farage, konzervativcům hrozí konec, myslí si ředitel Liberálního institutu

16. květen 2019

Evropské volby se budou bez velkého zájmu tamních politiků a veřejnosti konat i ve Velké Británii, která se přitom už třetím rokem chystá na odchod ze společenství. Jde o selhání Evropské unie?

„Za to může pouze Velká Británie. Rozhodli se, že touto dobou už nebudou členy, ale nebyli schopni najít způsob, jak slušně odejít. Pro všechny musí platit stejná pravidla a pro mě je ukázkou fungující evropské demokracie, že i odcházející člen má svá práva do poslední minuty,“ říká bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

V každém parlamentu máte skupinku bláznů, extremistů a zajímavých osob. Myslím, že řada britských europoslanců spadne do této kategorie. Budou tam něco vykřikovat, ale bude to velmi malá skupinka.
Tomáš Prouza

Eurovolby budou střetem mezi suverenisty a proevropskými silami, myslí si politolog Jiří Pehe

Jiří Pehe

Volby do Evropského parlamentu (EP) jsou přede dveřmi. Ředitel New York University v Praze a politolog Jiří Pehe v Interview Plus odhadl, jak polarizovaný bude nový europarlament a proč Češi nechodí k volbám.  

Stále podle něj není jasné, jak dlouho ještě Britové v Unii zůstanou: „Je otázkou, zda odejdou za tři měsíce, nebo jestli tam britští europoslanci nebudou dalších pět let, když pozorujeme schopnost britské vlády. A možná se zúčastní i dalších voleb.“

Prouza oceňuje, že po volbách nejspíše skončí velká koalice lidovců a socialistů. „Vidíme to i v řadě národních parlamentů, že když existuje nějaká koalice, která válcuje opozici, tak to jen zhoršuje demokratický proces jako takový.“

Současný prezident Svazu průmyslu a obchodu ČR očekává, že větší prostor po volbách dostanou poslanci z liberální frakce ALDE, která se prý pravděpodobně transformuje. „Evropský parlament dnes má stejnou moc jako členské státy v rozhodování o tom, jak bude vypadat evropská legislativa. Pokud nám bude jedno, kdo nás bude zastupovat, tak si nemůžeme stěžovat na nějaký diktát z Bruselu,“ dodává.

Brexit je nevyhnutelný

Petr Holub: Má Evropa šanci? Ve volbách rozhodneme

Evropské volby

Osud Evropské unie možná opravdu rozhodnou volby a možná, že si toho zprvu všimnou jen někteří. Je složité porozumět volbám, ve kterých soutěží strany z osmadvaceti členských států.

Ředitel Liberálního institutu Martin Pánek namítá, že Velká Británie má nikoli právo, ale povinnost volby uspořádat. „Pokyn z referenda byl jednoznačný a Evropská unie nabízí dohodu, která je pro Brity nepřijatelná. Nelze říci, že je jejich chyba, že tuhle ‚skvělou‘ dohodu neratifikovali. Vina není jen na jedné straně,“ podotýká.

Odchod z Unie je podle Pánka nevyhnutelný – pokud by k němu nedošlo, paralyzovalo by to prý britskou politiku na další desetiletí. Nelze ale odhadovat, kdy k němu dojde – zda za pár měsíců, nebo za pět let.

Poškodit pověst Evropského parlamentu už moc nejde. Volební účast klesá po celou historii voleb, u nás byla 18 % a lidé ani nevědí, kdo jsou europoslanci.
Martin Pánek

V evropských volbách pravděpodobně zvítězí strana Nigela Farage, která má navíc podle průzkumů šanci získat až 50 křesel i v britské Dolní sněmovně. „Pokud budou konzervativci dál tvrdošíjně trvat na tom, že Theresa Mayová má být premiérka a že budou ještě desetkrát hlasovat o té samé dohodě, která neprojde, tak Konzervativní strana skončí,“ domnívá se Pánek.

Na straně Evropské unie se ale podle něj po evropských volbách moc nezmění. „V parlamentu bude dál fungovat většina eurooptimistických stran, Komise bude pokračovat ve stejném duchu a Rada ministrů na eurovolbách nezávisí. Moc se toho nezmění,“ uzavírá.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související