V Asii propukla nová vlna ptačí chřipky

24. září 2010

Nová vlna ptačí chřipky propukla v Číně a Vietnamu. Japonsko zlikvidovalo přes 180 000 kuřat chovaných na farmách, uvádí BBC News. Nebezpečný virus H5N1 zabil téměř 9 000 kuřat v čínské provincii Liaoning a přes 3 000 ptáků v provincii Bac Giang ve Vietnamu. Japonské oficiální zdroje uvádí, že 80 kuřat z Ibaraki bylo v minulosti vystaveno některému ze skupiny virů H5. Kuřata však působení virů přežila a žádný aktivní virus nebyl nalezen. K bližší identifikaci viru jsou nezbytné další laboratorní testy.

Virus H5N1 zabil miliony ptáků v celé Asii a další miliony byly zabity ve snaze zabránit rozšíření viru. Od posledního útoku viru ptačí chřipky v roce 2003 zemřelo v důsledku nákazy nejméně 60 lidí. Panují obavy, že virus zmutuje a jeho nová forma bude snadno přenosná i na člověka. Tento útok zákeřné choroby je v Číně již třetím za poslední 4 týdny. V okolí města Badaohao bylo preventivně zabito přes 300 000 ptáků. Před tím ohrožoval virus provincie Hunan, Ihned Mongolia a Anhui. Přesto Čína zatím nehlásí žádné oběti na lidských životech.

Přes všechny snahy o kontrolu a očkování ptáků z velkých drůbežích farem v oblasti přichází nejnovější hlášení o případech nákazy ptačí chřipkou z Pekingu. Zpráva uvádí, že virus zabil asi 20 strak a další volně žijící ptáky v městečku Badaohao. Ve Vietnamu zabíjel virus na farmách ve městech Yen Lu, Van Trung and a Tang Tien. Oblasti jsou nyní v karanténě. Probíhá ověřování případů přenosu viru na člověka.

V Japonsku udeřila chřipka v oblasti Ibaraki, severovýchodně od Tokia. Testy na protilátky v krvi kuřat ukázaly, že nejméně 80 jich bylo v minulosti vystaveno působení viru ptačí chřipky. Jedná se o první případ po více než jednom roce, kdy byla ptačí chřipka zaznamenána v Japonsku. Předchozí nákazy byly způsobeny kmenem viru H5N2, který není pro člověka nebezpečný. Ministr zemědělství prohlásil, že je málo pravděpodobné, že se jedná o virus H5N1. V celé oblasti totiž nebyl zaznamenán ani jediný případ přenosu viru na člověka.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.