Už předběžná zpráva auditorů byla tvrdě proti Babišovi. Že by teď couvli, je velmi nepravděpodobné, myslí si analytik

2. prosinec 2019

Konečná verze prvního z evropských auditů, ve kterém Evropská komise prověřovala od začátku roku dotace pro Agrofert a střet zájmů Andreje Babiše (ANO), potvrdila závěry zveřejněné v předběžné zprávě už před půl rokem, alespoň to píše týdeník Respekt.

„Od dnešního dne by se auditem mělo zabývat i ministerstvo pro místní rozvoj ministryně Kláry Dostálové (za ANO). Každopádně Česko má od doručení překladu dva měsíce na to, aby přijalo doporučená opatření,“ shrnuje analytik Českého rozhlasu Filip Nerad poslední dění kolem auditu Evropské komise (EK).

Čtěte také

V Interview Plus dodává, že ale stále nevíme, co ve finálním auditu je, nebo není.

„Navíc, máme tady hned tvrzení proti tvrzení, kdy Komise ústy svého mluvčího tvrdí, že je to finální zpráva, naproti tomu česká vláda ústy Dostálové, což zopakoval i premiér, tvrdí, že není. A že se proti ní ještě budeme moci bránit. Při řízení s EK to tak ale obvykle bývá, že je ještě možnost dovolacího nebo smírčího řízení. Jak to bude u této zprávy, to si musíme počkat. Až jestli se zveřejní, pokud se zveřejní,“ dodává.

Už předběžná zpráva auditorů vyznívala velmi proti českému premiérovi. Vyvrátit ji celou tak, aby EK couvla a řekla, že se mýlila, je velmi nepravděpodobné.
Filip Nerad

Vláda (asi) půjde soudní cestou 

Analytik připomíná ještě třetí možnost, kterou ministryně Dostálová zmiňovala už dříve, a to Soudní dvůr EU.

„Aby soud rozhodl, jestli je náš premiér ve střetu zájmů, nebo není. Tam by ale už žádný opravný prostředek nebyl. Předpokládám, že pokud bude auditní zpráva opravdu obsahovat teze o střetu zájmů, tak vláda cestou soudní opravdu půjde,“ myslí si. Ale tento krok už nemá vliv na odklad opatření, která ve zprávě jsou.  

Čtěte také

Nerad dál říká, že už v předběžné zprávě byla velmi vážná podezření proti Babišovi, „a to nejen podle evropského nařízení (které bylo zpřísněno v létě 2018), ale podle auditorů porušuje premiér i tzv. lex Babiš, který platí od února 2017. Právě na základě tohoto zákona premiér převedl všechny své firmy z holdingu Agrofert do svěřenských fondů. Argumenty auditorů byly velmi razantní, dokonce auditoři EK chtěli 100% korekci, tedy vrácení všech až 450 milionů korun.“

Reakce politiků?

Už od neděle se v médiích objevují názory zejména opozičních politiků a europoslanců, třeba Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) tvrdí, že rozhodně jde o konečnou verzi auditu, kterou je možné zveřejnit. Dokonce tvrdí, že už audit česká strana ani nemůže rozporovat, ale jen implementovat.  

Spustit audio

Související