Úředníci budou pod brutálním tlakem, aby dotace hájili do poslední kapky krve, tvrdí Prouza

10. červen 2019

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pozastavil proplacení dotací holdingu Agrofert i firmám, které patří příbuzným ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). 

Petr Holub: Nejproblémovější země v Evropě

Premiér Andrej Babiš na schůzi vlády

Proběhl týden s audity Evropské komise a atmosféra v zemi se změnila, jak ji ještě podtrhla stotisícová demonstrace na Václavském náměstí. Podstatné na tom je, že změna má mezinárodní rozměr.

Jde o preventivní opatření související s auditní zprávou Evropské komise (EK), podle které je premiér Andrej Babiš (ANO) stále ve střetu zájmů. Podle auditorů se dostatečně neodstřihl od svých bývalých firem.

Opozice tvrdí, že nám hrozí vracení stovek milionů korun z peněz daňových poplatníků. Babiš to stále odmítá a tvrdí, že se nic vracet nebude.

„Čistě technicky se dotace nebudou vracet, protože Komise si tu pohledávku započte při některé další platbě. Klíčové bude vymáhání neoprávněně vyplacených dotací po Agrofertu,“ uvádí bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, dnes prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Auditoři EK říkají, že kvůli střetu zájmů neměl Agrofert o dotace ani žádat a stát je nikdy neměl schválit.
Tomáš Prouza

Podle něj je na místě o auditní zprávě mluvit a mluvit, přestože je to jen návrh.

„O návrzích se vždycky vyjednává a jsou to složitá jednání. Ale nikdy se nestalo, že by celá auditní zpráva spadla pod stůl. Nikdy se nestalo, že by auditoři úplně změnili názor,“ podotýká.

Finální zpráva? Až v březnu 2020

Podle prezidenta svazu obchodu je v popisu práce českých úředníků hájit dotace pro české firmy a věc nemůže skončit jinak, než soudním sporem s EK: „Český stát nikdy nemůže přiznat, že je premiér ve střetu zájmů,“ zdůrazňuje.

Petr Hartman: Další audit – další konflikt zájmů Andreje Babiše

Demonstrace za nezávislost justice a proti počínání premiéra Andreje Babiše, Václavské náměstí 4.6.2019

Poslanecká sněmovna potřebovala připomenout ministerstvům, že je nutné hájit české národní zájmy.

To zároveň znamená, že na finální verdikt budeme čekat řádově několik měsíců. „Myslím, finální zpráva bude nejdřív v březnu 2020. A už se jí musí řídit ti, kdo rozhodují o vyplácení evropských peněz. Česká republika se může soudit, ale to nemá odkladný účinek,“ vysvětluje.

Čeští úředníci, kteří budou na návrh zprávy reagovat, budou podle Prouzy pod „velmi brutálním tlakem“.

„Kdyby se to týkalo někoho jiného než úřadujícího premiéra, tak by obrana státu bezpochyby nebyla tak aktivní. Byla by tady daleko větší ochota uznat pochybení. Ale teď bude bezpochyby jasný pokyn hájit naše nastavení, a to až do poslední kapky krve,“ tvrdí.

Po vydání finální zprávy nebude možné Agrofertu – pokud se potvrdí střet zájmů – vyplatit ani korunu dotací.
Tomáš Prouza

Znovu a lépe

Prouza se domnívá, že systém rozdělování evropských dotací je v Česku příliš komplikovaný. Kvůli spoustě operačních programů a byrokratických pravidel: „Pokud by někdo měl odvahu to celé škrtnout a postavit znovu, tak by udělal jen dobře.“

Dotace pro Agrofert narostly o stovky procent, premiér si přivlastnil stát, kritizuje Michálek

Sídlo skupiny Agrofert v pražském Chodově

Opozice se v úterý pokusí prosadit mimořádnou schůzi parlamentu kvůli zjištění auditorů Evropské komise. Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle nich ve střetu zájmů a holding Agrofert neoprávněně čerpal unijní dotace. Jsou předběžné závěry evropských auditorů důvodem k pádu vlády?

Každý ministr chce rozdělovat vlastní balík peněz a totéž platí i u krajů. Výsledkem politického kompromisu je, že vznikla řada tematických i regionálních operačních programů. Přitom by prý stačilo mít jen dva nebo tři.

Jiné země mají programy pro modernizaci ekonomiky, další na infrastrukturní projekty a třetí, který se věnuje sociální péči.

„Tady když chcete podporu na zvýšení efektivity podnikání, tak můžete část energetických úspor řešit z programu na ministerstvu průmyslu a jiné peníze vám nabídne operační program životního prostředí. Když jste třeba z Prahy, můžete žádat i o drobné peníze od města. Místo abychom měli jeden balík pro pomoc českým firmám,“ uzavírá Tomáš Prouza.

Proč neumíme efektivně čerpat evropské dotace? Poškozují zemi premiérovy kauzy v Evropě? A nemůže být audit útokem na Českou republiku? Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související