Univerzity na rozcestí

17. květen 2013

České univerzity čekají velké změny. Ministerstvo školství po několika neúspěšných pokusech dokončuje novelu zákona o vysokých školách, která mimo jiné počítá s rozdělením univerzit a jejich programů na výzkumné, akademické a profesní. Podle ministerstva se tak školy budou moci lépe věnovat tomu, v čem jsou úspěšné už dnes. Jednou z klíčových funkcí především technických univerzit je spolupráce s průmyslem.

České vysoké učení technické patři mezi tuzemskými univerzitami ke špičce ve spolupráci s průmyslem a podnikovou sférou. Studenti a vyučující na katedře kybernetiky pracují každoročně na téměř stovce podobných projektů. Kromě toho, že slouží k praktické výuce budoucích vývojářů a techniků, přináší tyto projekty také peníze do rozpočtu školy, upozorňuje vedoucí katedry kybernetiky profesor Vladimír Mařík.

Novela vysokoškolského zákona, kterou několik měsíců připravuje ministerstvo školství, počítá s profilací neboli rozdělením českých univerzit na výzkumné, akademické a profesně orientované. Do první skupiny špičkových učilišť by se mělo zařadit i ČVUT spolu s Vysokým učením technickým v Brně, Karlovou a Masarykovou univerzitou, a snad ještě další vysokou školou. Spolupráci s průmyslem ve výzkumu a vývoji by v budoucnu měly věnovat především tyto univerzity; další by se pak soustředili na vzdělávání budoucích zaměstnanců průmyslových podniků.

Ministerstvo školství v současnosti o novela zákona o vysokých školách jedná se zástupci univerzit. Ministr Fiala sice před časem oznámil, že s rektory dosáhl shody na základních rysech reformy, zbývá ale vypořádat několik set námitek především se strany vysokých škol.

autor: Jan Richter
Spustit audio